endmimoza23carnevalОвогодишњи, 54. Празник мимозе био је за памћење, баш као и завршница највеће новске феште. Јуче је Херцег Новим продефиловало око 800 карневалиста, услиједило је традиционално спаљивање крневола Фјака Јужиновића, а потом сјајан концерт Тонија Цетинског.

Шести Мимозин карневал оборио је рекорд по броју учесника, као и земаља из којих долазе. У Херцег Нови су стигли карневалисти из Црне Горе, Србије, Сјеверне Македоније, БиХ, Хрватске, а први пут и из Италије и Грчке.
Капо карневала повео је поворку са централног градског трга према Игалу, гдје је публика поздравила тромбоњере, мажоретке, Градску музику Херцег Нови и Мјесну музику Ђеновић. Присутни су радознало и са одушевљењем испратили наступе 20 карневалских група које су разноликим, маштовитим и атрактивним костимима и тачкама донијели радост, славили живот и призвали долазак прољећа.
Услиједило је Суђење Крневолу, Фјаку Јужиновићу, оптуженом за све невоље које су Херцег Нови и његове грађане задесиле у протеклој години, помно праћено од стране бројних окупљених грађана и гостију.
Суд је Фјака огласио кривим по свим тачкама оптужнице: за крађу кључа града и шипки из Његошеве улице, помјерање казаљки на Сахат кули, инциденте у “Јокиној кужини”, узурпацију Дома здравља, слање дојава о бомбама у школама, за штрајк фризера и киднаповање глумца Мића Лаловића, те крађу Болнице у Мељинама, државни удар, покушај похаре Института Игало и спречавање другог маскенбала, подметање пожара током прошлог љета, као и за уништење црногорског свемирског програма. Бахати и бескрупулозни Фјако, “згубидан који терорише Херцег Нови, државу Црну Гору, а и читав регион” по најстрожијој казни је спаљен на плажи Бијело муло.
Окупљени су се потом упутили ка бини, гдје су испратили наступ мажоретки и плесачица Културно-спортског центра “Диано”, а потом са овацијама и снажним аплаузом дочекали Тонија Цетинског. Један од најнаграђиванијих и најпопуларнијих регионалних музичара извео је своје старије и хитове новијег датума, као и пјесме Џибонија и Оливера Драгојевића, праћен распјеваном публиком.
“Новска публика је одлична. Запамтио сам јако добро сцене из првих редова, публику која зна све текстове, шта човјек може више пожељети него публику која учествује, дијели и враћа емоцију”, казао је Цетински осврнувши се на свој посљедњи концерт у Херцег Новом, такође на Празнику мимозе, 2017. године. Поручио је кроз осмијех: “Не ваља правити велике паузе, ваљало би да вас мало чешће посјећујем, јер стварно се сваки пут некако осјећам као код куће”.

Јучерашњим програмом је на најљепши начин закључен 54. Празник мимозе, на којем је током протеклих 16 дана одржано на десетине културних, забавних, дјечијих и спортских догађаја који су били одлично посјећени. Међутим, атмосфера Празника мимозе трајаће у Херцег Новом још неко вријеме. Програми одложени због кише, весела дјечја Цвјетна поворка и атрактивна трка карића “Каротрц” најављени су за наредни викенд, 11. и 12. марта, а потом слиједи и догађај “Флоwер поwер” 01. априла.
Организатори Празника мимозе су Општина Херцег Нови, Јавна установа културе “Херцег-фест” и Туристичка организација Херцег Нови. Према њиховој оцјени, овогодишње издање манифестације било је једно од најуспјешнијих до сада.
“Мислим да је ово један од успјешнијих Празника мимозе, јер су људи били задовољни”, истакла је директорица Јавне установе културе “Херцег-фест”, Татјана Атељевић. Она додаје да су, упркос неким грешкама које ће послужити као искуство и основа за унапријеђење програма, програми били успјешни, а коментари које је до сада чула су позитивни.
Атељевић истиче да је ове године у програму било за свакога по нешто: “Парк мимозе је био освјежење, али било је пуно концерата, ја сам јако задовољна како су прошле књижевне вечери, позоришне представе, биле су пуне сале”. Говорећи о плановима за јубиларни, 55. Празник мимозе оцијенила је да треба радити на обогаћивању програма, а нарочито садржаја за дјецу који су веома популарни.
У Туристичкој организацији Херцег Нови су презадовољни 54. Празником мимозе, како програмом, тако и посјетом, казала нам је директорица, Миља Виторовић.
“Програм је био веома садржајан, што сви коментаришу, и заиста сматрам да смо урадили добру промоцију у региону, не само наше промоције у градовима региона, већ свеукупно што је рађено на маркетингу. Резултати су ту”, истакла је Виторовић.
Када је у питању број гостију, подаци показују да је традиционално добар био први викенд, али генерално је ове године забиљежен далеко већи број гостију него претходних.
“Првог викенда преко 30.000 гостију, ноћас нешто мало мање, али структура је отприлике иста као и на самом почетку Празника. Дефинитивно предњаче гости из Србије, затим Републике Српске, Македоније, а ту је и Западна Европа јер су нам хотели још увијек пуни или 80 одсто испуњености”, каже Виторовић.
Како наводи, иако је киша омела одржавање “Winter flower” догађаја, друга седмица Мимозе понудила је гостима феноменалне културне програме, концерт Звонка Богдана, а клизалиште и Парк мимозе показали су се као сјајна новина на фестивалу. Најављујући догађај који је заказан за нови датум, 01. априла, Виторовић је изразила наду да је ово почетак дугогодишње сарадње са Еxит фестивалом.
“Сам назив догађаја је промијењен из “Winter flower” у “Flower power”. Славићемо долазак прољећа, буђење природе. Управо тога нам је недостајало како бисмо употпунили тај предсезонски период и заправо смањили тај проблем сезоналности”, поручила је Виторовић.
Забава на 54. Празнику мимозе почела је у Парку мимозе, гдје још вечерас трају програми. Од 18 часова наступиће Мустанг, од 19.30 Азра Трибуте Банд, а у 21.30 бенд Мјесни одбор који је јуче на такмичењу Пицигин побрао симпатије публике.