Nas07092021Општина Херцег Нови пружиће подшку пројекту BALANCE – Управљање земљотресима већих размјера на западном Балкану кроз заједничке активности прекограничне сарадње, који реализује Директорат за заштиту и спашавање у сарадњи са партнерима из 14 европских институција и организација.

Наредне године у плану је организација теренске вјежбе на тему земљотреса, чији је акценат на заштити културних добара и пружању подршке дјеци и особама са посебним потребама.

Иницијални састанак на којем је разговарано о детаљима организације организован је данас у великој скупштинској сали Општине Херцег Нови. Предсједник Општине Стеван Катић, предсједник Скупштине општине Иван Отовић, менаџер Душан Вукић и командир Службе заштите и спашавања Златко Ћировић поздравили су генералног директора Директората за заштиту и спашавање Миодрага Вешовића, његове сараднике и представнике пројектних партнера.

Челници Општине поручили су да ће локална управа дати пуну подршку организацији вјежбе у Херцег Новом, јер је унапријеђење система заштите од земљотреса и поступања у ванредним ситуацијама од изузетне важности за град. Исказали су увјерење да ће организација вјежбе у оквиру пројекта BALANCE бити од велике користи новским ватрогасцима и спасиоцима, као и свима који буду учествовали.

Директорат за заштиту и спашавање Министарства унутрашњих послова Црне Горе је 1. јануара 2021. године почео са реализацијом пројекта BALANCE - Управљање земљотресима вец́их размјера на западном Балкану кроз заједничке активности прекограничне сарадње, који се имплементира у склопу Механизма Уније за цивилну заштиту.

Главне пројектне активности су организовање штабне вјежбе, вјежбе командног мјеста и теренске вјежбе на тему земљотреса на подручју Боке Которске, тачније територијама општина Котор, Тиват и Херцег Нови, у 2022. години.

Конзорцијум који реализује пројекат чини 14 институција и организација из: Црне Горе (Директорат за заштиту и спашавање, Завод за хидрометеорологију и сеизмологију и ДОО ПАГ – Project Advisory Group), Хрватске, Албаније, Бугарске, Италије, Грчке, Кипра и Шпаније. Координатор пројекта је Европски универзитет из Кипра (EUC).

Службе заштите и спашавања из Херцег Новог, Котора и Тивта изразиле су заинтересованост за учешће на вјежби и Директорат је у сарадњи са њима идентификовао су могуће локације и радне тачке за извођење вјежбе. Заинтересованост за учешће у организацији и реализацији вјежбе исказао је и Ресурсни центар за слух и говор „Др Перута Ивановић“ у Котору, као и један број специјалистичких и добровољних јединица за заштиту и спашавање.

Циљ пројекта је унапређење капацитета за припремљеност и реаговање у случају катастрофа које захтијевају заједничку координирану акцију и одговор, посредством Механизма Уније за цивилну заштиту. Размјена капацитета и ресурса, подршка доносиоцима одлука, употреба доказаних иновативних алата и заједничка обука треба да доведу до унапређења прекограничних процедура сарадње у оквиру Механизма Уније за цивилну заштиту.