Nas13012020Радови на адаптацији преко 200 метара тротоара у улици Орјенског батаљона започети су и трајаће наредних мјесец дана. Радове вриједне непуних 30 хиљада еура финансира Општина Херцег Нови, а изводи компанија „Роле инжењеринг” према пројекту адаптације који је урадила Агенција за изградњу и развој града.

Како је појаснио директор Агенције Боро Лучић, због специфичности локације и стања на терену, радови на овој траси су подијељени у три сегмента.

-Овај пројекат се изводи у три фазе које ће ићи једна за другом и неће бити прекида између. Када све буде готово, нови тротоар ће пјешацима обезбиједити већу сигурност и безбједност. Ово је било једно од ризичних саобраћајних мјеста које ћемо поправити и санирати, а убрзо почињемо и са пројектовањем тротоара од семафора на Топлој према Мојдешком путу, казао је Лучић.

Први сегмент адаптације тротоара у Орјенског батаљона обухвата дио од узбрдице до раскрснице са Бањалучком улицом. Укупна дужина ове дионице је 95m. На том дијелу биће уклоњене постојеће плоче тротоара и ивичњаци, а нови ће бити нивелисани у нивоу улице. Биће саниран и одваљени дио тротоара на раскрсници са Бањалучком и на том мјесту постављена нова ограда.

Други сегмент обухвата дио од раскрснице са Бањалучком улицом до степеништа у насељу Црвени крст. Укупна дужина ове трасе је 87m. На овом дијелу плоча тротоара је у бољем стању и само је дјелимично испуцала на одређеним мјестима. Пројектом је предвиђено вађење постојећих ивичњака са уградњом нових који ће бити постављени височије од тренутних, а преко постојеће плоче тротоара потребно је урадити нову. Дио тротоара код степеништа који је у лошем стању биће уклоњен и урађен нови.

Трећи сегмент уређења је од степеништа до маркета ИДЕА. На том дијелу потребна је дјелимична санација. Нови ивичњаци биће нивелисани у нивоу улице, уз постављање нових плоча тротоара гдје је неопходно, и префарбана ограда на тоји дионици.