sastanak 14122021aaРегулација и чишћење корита ријеке Суторине биће у фокусу сарадње Општине Херцег Нови и Управе за воде у наредном периоду, закључено је на данашњем састанку предсједника Општине, Стевана Катића и директорице Управе, Весне Бајовић.

Договорено је да ће локална управа и Владин ресор надлежан за управљање водама заједнички радити на анализи проблема и разматрању трајних рјешења за уређење дијела корита ријеке Суторине, како би било спријечено изливање и плављење приобалних подручја.

Управа планира израду пројектне документације за регулацију корита ријеке Суторине на проблематичној дионици од око два километра, за шта су средства предвиђена овогодишњим буџетом, казала је Бајовић.

Како је закључила, Управа за воде ће бити партнер и подршка локалној управи у рјешавању питања која су хитна када је у питању Суторина, као ријека од државног значаја.

Током радне посјете, Бајовић и сарадници су са секретаром за комуналне дјелатности, Василијем Сеферовићем, и секретаром за локалну самоуправу, Жељком Бајчетом, обишли неколико позиција уз ток Суторине које су препознате као критичне тачке. Обилазак терена био је од изузетног значаја за сагледавање тренутног стања и дефинисање даљих корака дјеловања.

Представници Општине Херцег Нови упознали су Бајовић са изазовима и активностима одржавања и чишћења корита ријеке Суторине и бројних потока, које локална управа сваке године самостално спроводи, у сусрет сезони појачаних падавина.

Секретар за комуналне дјелатности и екологију, Василије Сеферовић истакао је задовољство данашњом посјетом и чињеницом да Управа за воде препознаје значај уређења корита Суторине. Он очекује да до краја наредне године буде израђена пројектна документација, како би се потом кренуло у радове на регулацији корита на потезу од магистрале до мора.