Nas27042023a

Више од 40 ученика СМШ “Иван Горан Ковачић” обишло је данас органе локалне самоуправе и предузећа и установе чији је оснивач Општина Херцег-Нови, док их је готово исти број радни дан провео у приватним компанијама, у склопу “Акционог дана” који спроводи Унија средњошколаца Црне Горе у сарадњи са локалним самоуправама и предузетницима.

Новске средњошколце дочекали су потпредсједник Општине, Мирко Мустур и секретарка за културу и образовање Ана Замбелић Пиштало.

Ученици су изразили жељу да о функционисању и начину рада ближе информације добију у секретаријатима и службама локалне самоуправе, ЈРДС “Радио Телевизија Херцег-Нови”,  ЈУК “Херцег фест”, ЈУ “Градска библиотека и читаоница” и Служби заштите и спашавања. Ученицима ће за овај радни дан бити уплаћени и хонорари који ће бити усмјерени за финансирање и реализацију школских пројеката.

Потпредсједник Мустур је ђацима детаљно појаснио принципе функционисања локалне законодавне и извршне власти, однос између локалних и државних органа, те надлежности појединих секретаријата и служби локалне самоуправе. Секретарка за културу и образовање, Замбелић Пиштало, говорила је о активностима тог секретаријата, локалним акционим плановима који се тичу културе и младих на територији Херцег-Новог, али и о новитетима попут адаптираног Омладинског центра у Старом граду, у којем ученици могу спроводити ваншколске активности, изучавати и практиковати своје хобије, али и надограђивати своја знања кроз организацију радионица и предавања.

Такође, ученици су упућени и у погодности омладинске EYCA картице, која им омогућава попусте код више од 270 партнера у Црној Гори и 70.000 широм Европе.

Пројекат „Акциони дан“ спроводи се од 1968. године у земљама Западне и Сјеверне Европе, а познат је под именом „Action day“, односно „Social day“. Ово је шеста година да Унија средњошколаца организује „Акциони дан“ у Црној Гори.