Podvodni29052023

Манифестација „Подводни културни предјели Црне Горе” доноси нову тему културном и туристичком хоризонту Херцег-Новог, а посјетиоци ће имати прилику да присуствују различитим програмима од тематске изложбе и предавања до „роњења” у виртуелној стварности. Носиоци пројекта су Поморски факултет УЦГ из Котора, Поморски музеј и Лабораторија за археологију поморства, а организатор програма у Херцег-Новом је општински Секретаријат за културу и образовање.  

Циљ пројекта је у потпуности освијетлити и учинити доступним разноврсне културно-историјске аспекте подводне културне баштине Црне Горе, али и промовисати технологије и науке за истраживање подморја.

Изложба Подводни културни предјели Црне Горе биће отворена у петак, 2. јуна на Тргу испред зграде Општине Херцег-Нови, у 18:00 сати.

Састоји се од осам двојезичних панела од којих шест обрађују по један локалитет црногорског приморја - пароброд Tihana  (Херцег-Нови), авион Spitfire (Херцег-Нови), француски разарач Dague (Бар), увала Биговица (Бар), Голесница 91 (Херцег-Нови).

На једном панелу је мапа Црне Горе и сви до сада познати локалитети подводне културне баштине, а на другом панелу су описи живог свијета који настањује олупине бродова.

Сви они који желе да „зароне“ у виртуелну стварност подморја Црне Горе имаће прилику за то у суботу, 3. јуна, од 10:00 до 18:00 часова у Дворани Парк.

Вече са истраживачима – Драганом Гачевићем, Синишом Луковићем и Дарком Ковачевићем биће приређено у понедељак, 5. јуна, у Дворани Парк од 19:00 сати.

Дан касније, у уторак 6. јуна, премијерно ће бити приказан филм о броду Тиханy, а почетак пројекције је у 19:00 сати у Дворани Парк.