nas02062023

Осам двојезичних панела, од којих шест обрађују по један локалитет црногорског приморја - пароброд Tihani (Херцег-Нови), авион Spitfire (Херцег-Нови), француски разарач Даг (Бар), увала Биговица (Бар), торпедни брод 76Т (Херцег-Нови), изложени су на платоу испред зграде Општине Херцег-Нови, у оквиру манифестације “Подводни културни предјели Црне Горе”.

Носиоци пројекта су Поморски факултет УЦГ из Котора, Поморски музеј и Лабораторија за археологију поморства, а организатор програма у Херцег-Новом је општински Секретаријат за културу и образовање.

Као што је раније најављено, циљ пројекта је у потпуности освијетлити и учинити доступним разноврсне културно-историјске аспекте подводне културне баштине Црне Горе, али и промовисати технологије и науке за истраживање подморја.

Сви они који желе да „зароне“ у виртуелну стварност подморја Црне Горе имаће прилику за то у суботу, 3. јуна, од 10:00 до 18:00 часова у Дворани Парк.

Вече са истраживачима – Драганом Гачевићем, Синишом Луковићем и Дарком Ковачевићем биће приређено у понедељак, 5. јуна, у Дворани Парк од 19:00 сати.

Дан касније, у уторак 6. јуна, премијерно ће бити приказан филм о броду Tihanu, а почетак пројекције је у 19:00 сати у Дворани Парк.