NSLMFF 2023Програм такмичарске селекције документарног филма 36. Филмског фестивала Херцег Нови – Монтенегро Филм Фестивала, доноси 27 остварења чију селекцију потписује редитељ Сеад Шаботић.

Узбудљив, непредвидив и слободан програм чине филмови различитих форми уједињених у жељи за новим и другачијим, истиче селектор Шаботић. Додаје да документаризам није само пуко биљежење већ темељно промишљање и обликовање стварности гдје се мора тежити истини.
„Документарни филмови мијењају жанрове, облике, естетике… Овај и овакав програм свједочи све тањој линији између документарног и играног. Та невидљива линија ауторима пружа простор за бескрајну кинематографску игру. Програм нам доноси филмове из различитих крајева свијета позивајући публику да активно учествује у промишљању тема које опсједају ауторе“, казао је редитељ Шаботић.
Sead Sabotic Foto Ema BednarzУ такмичарском документарном програму публика ће имати прилику да погледа ново остварење истакнутог црногорског редитеља Владимира Перовића, нови филм Раду Жудеа настао у ко-режији са Адријаном Ћофлинком и ауторе чији су филмови награђени на филмском фестивалу у Берлину, Данијела Асада Фаезија и Миле Жулактенко на једној и Мухамеда Вализадегана на другој страни, најављује селектор Шаботић.
„Селекција краткометражног такмичарског програма документарног филма расте и успоставља особен и препознатљив облик. Кратки документарни метар је увијек изазован и свједочимо чињеници да остварени и значајни аутори му се често враћају. Документарци су перманентно мост између култура и отворен дијалог са нама мање познатим”, закључује Шаботић.

Програм селекције документарног филма:

23. август

1. „Проценти живота“ — Владимир Перовић
2. „It’s all about geography” — Јуан Францисцо Риумаллo
3. „The Secret Garden“ — Ноур Оуаyда
4. “Subtotals” — Мохаммадреза Фарзад
5. “Calling Cabral” — Vелкет Бунгуe

24. август

1. “Лепотица” — Марија Апчевска
2. “Лопте” — Горана Јовановић
3. “Boy” — Владимир Логинов
4. „Horror Vacui“ — Борис Пољак
5. “The Birds Have Left Beirut” — Кхалил Дреyфус Заароур

25. август

1. “Ramboy” — Маттхиас Јоулауд, Луциен Роуx
2. “Summer nights” — Виргиле Рателле
3. “Ardent Other” — Алице Брyго
4. „Palma nostra“ — Јана Радан / Весна Кујовић
5. “Promised Land” — Салвадор Миранда, Гијс ван дер Меер
6. “Flyby Kathy” — Педро Бастос

26. август

1. “Драги дида за тебе од Мие писмо” — Миа Мартиновић
2. “Pacific club” — Валентин Ноујаïм
3. “About Living” — Сезер Салихи
4. “Me & Her” —Ахмед Фоуад Рагаб, Елдар Басманов
5. “Dipped in Black” — Маттхеw Тхорне &амп; Дерик Лyнцх
6. “Scare” — Габриела Гаиа Меиреллес, Цлара Анастáциа

27. август

1. “Буђење у тишини” — Мила Зхлуктенко, Даниел Асади Фаези
2. „And me, I’m dancing too” — Мохаммад Вализадеган
3. „Шејла“ — Велибор Човић
4. „Retreat” — Анабела Ангеловска
5. „Memories from the Eastern“ — Раду Јуде, Адриан Циофлâнцă

36. Филмски фестивал Херцег Нови – Монтенегро филм фестивал биће одржан од 22. до 28. августа. Доноси остварења у пет селекција од којих су три такмичарске, а пројекције ће бити организоване на тврђавама Канли кула и Форте Маре, као и у дворани „Парк”, амфитеатру дворане „Парк” и Кући нобеловца Ива Андрића.
Покровитељи Фестивала су Министарство културе и медија Црне Горе и Општина Херцег Нови, а извршни продуцент Јавна установа културе Херцег фест.