Kanli KulaNSL140823Филм „Сирин“ црногорског редитеља Сенада Шахмановића отвориће 22. августа на Канли кули такмичарски програм 36. ФФХН – МФФ, а пројекцији ће претходити свечано отварање фестивала.

Селекторка дугометражног играног филма Јелена Мишељић одабрала је девет остварења, ексклузивних црногорских премијера, а многи долазе послије изузетних успјеха на фестивалима широм свијета.
Истанчаним и различитим сензибилитетима, ови филмови се на особен и естетски надахњујући начин дотичу пропитивања теме личне и заједничке прошлости, те њеног утицаја на обликовање идентитета, истиче селекторка Мишељић.
„Та преплитања између онога шта јесмо, шта представљамо и чему тежимо на јединствен начин се огледају у насловима који се такмиче за овогодишњу Златну мимозу.
jelena MiseljicПротагонисткиње филмова „Сирин“ Сенада Шахмановића и „Трагови“ Дубравке Турић, у прожимању професионалних и интимних свијетова суочене су са прошлошћу, губитком и сјећањима. Јунакиња Асја у филму „Најсрећнији човјек на свијету“ Теоне Стругар Митевске се, у бијегу од прошлости, случајно и непосредно суочава за траумом. Пут самооткривања испитују и Душан Зорић и Матија Глушчевић у филму „Да ли сте видјели ову жену“, једном интензивном аудиовизуелном искуству бијега „из сопствене коже“. Тинејџерка Иман у филму „Екскурзија“ Уне Гуњак бира изазов који добија много веће, али и бесмисленије, реперкусије, тиме указујући на комплексне механизме по којима прећутно „истину и изазов“ игра једна цијела заједница. У филму „Lost Country“ Владимира Перишића питање неприпадања се градира до тачке кључања, а запостављени тинејџерски ангст-у аутор третира саосјећајно и њежно. Слично томе, „Сигурно мјесто“ Јураја Леротића је снажан филм о губитку, гдје тишина и специфичан филмски међупростор имају највише да кажу о изузетно сложеној личној и породичној трагедији. Филм Горана Куленовића „Смрт дјевојчице са жигицама“, настао према роману Зорана Ферића, је оточки кримић у којем један случај покреће откривање свих тајни које крије једна мала медитеранска средина, а нови филм Милча Манчевског „Кајмак“ на сличну тему говори у еротској драмедији о љубавним троугловима у различитим и сукобљеним социјалним миљеима Балкана“, појашњава селекторка Мишељић.
Додаје да сагледавајући селекцију у цјелини, примјећује се једна одређена тенденција филма који позива на размишљање о односу адаптивног и неприлагођеног идентитета.
„Свако прилагођавање, у контексту ових ауторки и аутора, доводи до пуцања већ порозних баријера територија личног и друштвеног бића, гдје разум, којим научено трасирамо свој пут, постаје исувише ограничавајући. На тај начин, у сржи протагониста и протагонисткиња чије приче пратимо је управо побуна против првенства колективног „разума“ и борба за нову осјећајност“, закључује Мишељић.
Селекција дугометражног играног филма – Канли кула
22.08. Свечано отварање фестивала
Сирин / МЕ, ХР, БА, XК, АЛ, ФР / 2023 / 86' / Сенад Шахмановић
23.08.
Најсрећнији човјек на свијету /МК, БА, БЕ, ХР, ДК, СЛ /2022 / 95'/ Теона Стругар Митевска
Трагови / ХР, ЛТ, РС / 2022 / 98’ / Дубравка Турић
24.08.
Сигурно мјесто / ХР / 2022 / 102' / Јурај Леротић
25.08.
Смрт дјевојчице са жигицама /ХР, МЕ, БА/2023/114'/ Горан Куленовић
26.08.
Екскурзија / БА, ХР, РС, ФР, НО, KА / 2023 / 93’ / Уна Гуњак
Кајмак / МК, ДК, НЛ, ХР / 2022 / 106’ / Милцхо Манцхевски
27.08.
Lost Country / РС, ФР, ХР, ЛУ, KА / 2023 / 98’ / Владимир Перишић
Да ли сте видјели ову жену? / РС, ХР / 2022 / 79’ / Душан Зорић, Матија Глушчевић
28.08. Свечано затварање фестивала
Селекција дугометражног играног филма одржаће се од 22. до 28. августа на тврђави Канли Кула, а о побједницима ће одлучивати жири у саставу: глумица Јелисавета Сека Саблић; списатељица Румена Бужаровска, редитељ Душан Касалица, драмски писац Ђорђе Милосављевић и редитељ Андрија Мардешић.
Покровитељи Фестивала су Министарство културе и медија Црне Горе и Општина Херцег Нови, а извршни продуцент Јавна установа културе Херцег фест.