nas15082023aaa

Изложбом магистра сликарства, Новљанина Војислава Воја Килибарде „Ја сам ја“ у галерији Sue Ryder и концертом бразилског виртуоза на гитари Јамандуа Косте, вечерас почиње 17. Guitar art summer fest у Херцег-Новом. До 20. августа публику очекује још пет концерата међу којима је и наступ Божа Врећа и Мирослава Тадића на Канли кули, саопштено је на данашњој конференцији за новинаре.

Херцег-Нови остаје један од ријетких градова у којима се константно улаже у квалитетне културне садржаје који нису комерцијални, али управо то га издваја од осталих, истакао је директор фестивала Бошко Радојковић. Он је подсјетио да GASF има три основне активности – концертну, едукативну и визуелну, а потом најавио вечерашњи наступ свјетског и једног од најбољих бразилских гитариста Јамандуа Косте.

„Ми кажемо да је то наш класичар, али је у својој свестраности и неког посебног музичког изражаја, свирајући на бразилској гитари која има седам жица, отишао и у друге сфере. Не промовише само традиционалну бразилску и јужноамеричку музику, већ убацује и елементе џеза, класике кроз свој и веома креативан начин свирања“, казао је Радојковић и захвалио амбасади Бразила за подршку фестивалу.

Наступ Јамандуа Косте је најбољи начин да се представи дио бразилске културе, казао је први секретар бразилске амбасаде Flavio Sapha.

„Наставићемо да кроз умјетност створимо услове да што више људи из Бразила посјети Црну Гору, али и да људи из Црне Горе посредством културе упознају Бразил“, истакао је Sapha.

Гитарски виртуоз Коста радује се вечерашњем сусрету са новском публиком на Тргу од музике и на почетку истиче како је одушевљен Црном Гором и локалном музиком.  

„Долазим са југа Бразила и доносим потпуно нову, бразило-латинску музику. Моја гитара са седам жица има моћ да покаже различите укусе, стилове и културе и пренесе страст на сваког посјетиоца. То је снажна музика и представља фузију осјећаја“, казао је Коста.

Вечерас у 20:00 сати у галерији Sue Ryder, а у наредном периоду, како је најавила менаџерка фестивала Љубица Лазић, и на београдском Guitar art summer fest-у, публику очекује изложба слика „Ја сам ја“ ... „и свијет стварам по својој вољи“, магистра сликаства, Новљанина Војислава Воја Килибарде.

„Поштујући Guitar art, фестивал са којим сам 17 година и мени драге људе, нисам могао да одбијем и пристао сам. Захваљујући Витки Вујновић, Бошку Радојковићу, Љубици Лазић и Љиљи Мариновић, пред публиком ће бити дјелић мог стваралачког опуса. Не знам тачно које радове је Љиља селектовала, имам потпуно повјерење у њен рад, нисам се мијешао јер знам да ће она то урадити најбоље што може“, истакао је Килибарда.

Едукација младих, талентованих музичара активност је коју секретарка за културу и образовање Ана Замбелић Пиштало истиче као похвалну у организацији овако великог и значајног фестивала чији је један од генералних покровитеља Општина Херцег-Нови.

„Драго нам је што је то потврђено и на овогодишњем GASF-у па ће се кроз едукативни дио укључити и афирмисати млади умјетници, што је и један од основа стратешких докумената Општине Херцег-Нови. Такође, треба истаћи да се  пратећи програм и ове као и сваке године до сада реализује на промишљен и квалитетан начин. Ово је једна заокружена, лијепа прича и као ресорна секретарка али и грађанка захваљујем организаторима на свему ономе што нуде нашим суграђанима и гостима који су Херцег-Нови бирали као мјесто одмора“, казала је Замбелић Пиштало.

Фестивал попут гитарске светковине у Херцег-Новом прати свјетске трендове задржавајући дугогодишњи квалитет, истакла је директорица Туристичке организације Миља Виторовић.

„То је посебно значајно за Херцег-Нови као туристичку дестинацију и захваљујући традицији и овог фестивала наш град је препознат као умјетничка и културна дестинација али и регионални центар гитарских наступа. Радујем се почетку GASF и позивам све госте и мјештане да се придруже концертима“, казала је Виторовић.

Подсјећамо, отварање изложбе „ Ја сам ја“ у галерији Sue Ryder планирана је вечерас у 20:00 сати, а потом на Тргу од музике свечано отварање и концерт бразилског гитаристе Јаманду Косте  од 21:00 сат.

Састав “Balkan Gypsy Jazz Kvartet” у коме су Дејан Крсмановић, Никола Савић, Томислав Вујиновић и Андрија Војводић наступиће сутра вече (16. август) од 21:00 сат, такође на Тргу од музике.

У Парку Бока на лјетњој тераси 17. августа резервисано је вријеме за “Bitls” грозницу, вече сјећања на шездесете и бенд “The BestBeat”.

Главни догађај фестивала, концерт врхунског гитаристе Мирослава Тадића и пријатеља, јединственог вокалног солисте Божа Врећа, и гостију Бака Јовановића, Ђуси Ковача и Ивет Холцворт биће одржан на Канли кули 18. августа. Биће то, како кажу организатори фестивала, чаробно вече испуњено севдахом, етно музиком и џезом.

Јован Милошевски са сјајним избором шпанске музике биће са увијек бројном публиком на Тргу од музике 19. августа. Завршни фестивалски програм има два сегмента, Гитарске интеграције 4 што подразумијева наступ најбољих професора, ученика и студената класичне гитаре, а потом дуа гитара “Levante”  који чине Војисав и Александра Ивановић, са програмом одабране класичне музике.

Генерални покровитељи 17. GASF-а су Општина Херцег-Нови, Туристичка организација Херцег-Нови, амбасаде Бразила и Шпаније, Европска унија у Црној Гори, бројни партнери и пријатељи, захваљујући којима публика може бесплатно пратити пет од шест концерата гитарског спектакла у Херцег-Новом.