DanOSNSL051023Свечаном академијом и новим бројем школског листа „Луч“, колектив ОШ „Милан Вуковић“ јуче је прославио 65. Дан школе.

Ученици и наставници су школи за рођендан поклонили најљепши дар – прегршт осмјеха, рецитација и пјесама школског хора, уз кратки филм којим су подсјетили на историјат ове установе. Присутне је обрадовала и информација коју је саопштио предсједник Општине Стеван Катић да је при крају израда идејног рјешења за реконструкцију старе школе у Србини и да наредне године очекују почетак радова.
ОШ „Милан Вуковић“, која се 1958. године прва издвојила из тада заједничке школе у Србини, наставила је да баштини традицију образовања старе Српске поморске закладне школе, а самим тим локалног и свеобухватног школског и педагошког менталитета којим се могу поносити, казала је директорица Маре Вујиновић.
„Кроз стару и нову школу прошли су многи просвјетни радници који су понос града и који су оставили трага у васпитању и образовању генерација. И надаље ћемо се трудити да задржимо такав углед и препознатљиву слику успјешне школе у којој се поштује одређени васпитни рад, а не само образовни. Образовање је без васпитања бесмислено као што је бесмислено и звање без знања“, казала је директорица Вујиновић и додала да ће и даље тежити доброј сарадњи између родитеља, дјеце и наставника без које је немогуће дочи до резултата.
Дан школе је ученицима и наставницима честитао предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић који је истакао да се мало која образовна установа може похвалити толико дугом историјом образовања као ОШ „Милан Вуковић“, али да ту чињеницу оправдавају бројним успјесима и истрајним радом.
„Увијек ми представља посебно задовољство бити у здању у којем се образују и васпитавају млади нараштаји. Више је разлога за то, а на првом мјесту истичем учитељску и професорску преданост образовању и просвећивању оних који ће сутра бити стуб нашег града. То је, још од античких времена, најзахтјевнији задатак, али исто тако, то је занимање којим могу да се баве само одабрани“, казао је предсједник Катић.
Истакао је да га радује што дјеца раде у бољим условима, што је плод посвећеног рада колектива на челу са директорицом Вујиновић и подсјетио да је локална управа увијек спремна да буде подршка.
„Успостављена је изузетно добра сарадња са свим васпитно - образовним установама у граду којима Општина Херцег Нови успјева да позитивно одговори на упућене захтјеве. У то име, у овој и осталим школама, уложена су значајна средства у различите инфраструктурне пројекте и уређење просторија, свакодневно функционисање школског живота, пружена је подршка кроз стипендије за талентоване, младе такмичаре у знању и различитим вјештинама, субвенције за аутобуске карте, штампање школског листа и слично“, казао је предсједник Катић и додао да ће тако бити и у будућности јер „улагање у образовање младих значи напредак друштва у будућности“.
Како је казао, ускоро ће бити завршена израда идејног рјешења за реконструкцију школе у Србини на коју се чека од земљотреса 1979. године.
„Много је посла претходило овом чину, али највише је требало добре воље, упорности и истрајности да се процес приведе крају, а Општина Херцег Нови је, у сарадњи са надлежним Владиним институцијама, то успјела. Планирано је да радови на објекту почну наредне године, а након што посао буде завршен имаћемо пуно право да кажемо да смо оправдали повјерење и испунили вољу наших задужбинара“, истакао је предсједник Катић.

Академији су присуствовали и секретар Скупштине општине Дејан Радонић, секретарка за културу и образовање Ана Замбелић Пиштало, чланови породице учитеља и борца Милана Вуковића, затим чланови борачке организације, бивши директори и њихови потомци, представници МУПа, васпитно образовних установа, родитељи и наставници.
Обиљежавање Дана школе почело полагањем цвијећа на гроб Милана Вуковића на Подима и евоцирањем успомена на учитеља и борца чије име школа носи.