Atanasije Popovic pozivnicaУ Градској галерији „Јосип Бепо Бенковић“ сутра вече (20. октобар) ће бити отворена изложба слика „Атанасије Поповић - сликар бесмртног имена“, као један од програма поводом прославе Дана ослобођења Херцег Новог.

Слике херцеговачких, далматинских и босанских крајолика, мртва природа, мотиви из свакодневног живота и портрети највише су заступљени на дјелима првог академског сликара из Требиња Атанасија Поповића.
Атанасије Поповић студирао је у Бечу гдје га је затекао и Први свјетски рат, послије којег се враћа у домовину. Једно краће вријеме боравио је у Ђакову, а затим се највише задржава у Дубровнику гдје је провео последње године живота.
Најранија дјела овог врсног умјетника показују утицај бечког академизма, док у каснијим годинама Атанасије формално усваја импресионизам. Углавном је радио уља на платну, а изразито атлентован био је у цртежу.
Изложба је настала у сарадњи Градског музеја „Мирко Комненовић и галерије Јосип Бепо Бенковић“ и Музеја „Херцеговине“ Требиње, а отварање је планирано је сутра вече (20. октобар) у 19:00 сати.