porodicni karavan vizual15112023

Екипа Породичног каравана ће у суботу, 18. новембра, посјетити Херцег-Нови и реализовати богат и квалитетан садржај за цијелу породицу. Двосатним дружењем, које се састоји од више тематских цјелина за дјецу и информативног садржаја за родитеље, биће заокружена „караванска прича“ у приморским општинама коју је „екипа на точковима“ реализовала током претходних мјесец дана.

Организатор је Удружење Родитељи у сарадњи са УНИЦЕФ-ом, уз финансијску подршку Делегације Европске уније у Црној Гори, а из Секретаријата за културу и образовање позивају дјецу и родитеље да им се придруже у суботу од 11:00 до 13:00 сати на платоу испред зграде Општине, а у случају кише у фоајеу Дворане Парк.

Током двосатног караванског програма за дјецу и родитеље тим каравана организује радионице и аниматорске тачке, па малишани имају прилику да упосле прстиће кроз креативно изражавање, користећи папир у боји, фломастере, маказице... Школа за интелектуални развој дјеце Едуко је задужена за учење кроз игру са циљем да се прикаже како методом фине моторике дјеца развијају пажњу, концентрацију, логику, при том се кроз пласирани материјал упознају са бојама, облицима, животињама, словима, бројевима. Дио караванског тима чине и аниматори Рент а партy. Посебан кутак је опремљен дидактичким коцкама и Сова играчкама које су посебно дизајниране за млађу дјецу, у циљу развоја спретности, логике, крупне и фине моторике.

„Мислили смо и на родитеље, те обезбиједили присутност еминентних стручних лица која ће родитељима бити на располагању за сва питања и недоумице које се тичу здравља најмлађих. Дио караванског тима чине педијатри локалних Домова здравља и доктори Института за јавно здравље који свесрдно преносе ставове струке о важним темама. Колико је значајна оваква подршка родитељима говори велико интересовање и број упита који љекари добију у току трајања породичног догађаја. Док се родитељи информишу, дјеца се добро забаве. По томе је препознатљив караван који од септембра сваке суботе обилази црногорске општине - јер нам је свако дијете важно“, саопштавају из Удружења Родитељи.

Циљ активности које се спроводе током Породичног каравана је укључивање и оснаживање локалних заједница да обезбиједе услове неопходне за оптималан раст и развој дјеце. У току обилазака градова реализује се неколико различитих тематских активности које доприносе бољем информисању родитеља о важним темама које се односе на раст и развој дјеце као што су дојење, исхрана, вакцинација, физичка активност, значај контакта, игре и ограничавања употребе технолошких средстава која нијесу намјењена дјеци.

Караван је на точковима сваке суботе, а до 25. новембра ће обићи све градове у Црној Гори.