SkalineNSL040424Зборник пјесама и кратких прича младих књижевних стваралаца из Херцег Новог „Пјесме и приче са скалина” промовисан је јуче у фоајеу Дворане Парк, у организацији Секретаријата за културу и образовање Општине Херцег Нови и Интарнационалне културне асоцијације ИКА.

Највећа жеља свих који се баве књижевним стваралаштвом је да њихов интелектуални рад угледа свјетлост дана, да се нађе међу корицама књиге, у тој нераскидивој љубавној причи мастила и хартије, а потом и да своје дјело подијели са другима. У томе је највећи значај зборника „Пјесме и приче са скалина” гдје су мјесто нашли одабрани ауторски радови херцегновских основаца и средњошколаца узраста до 18 година, за шта су имали велику подршку својих наставника али и Секретаријата за културу и образовање, казала је секретарка Ана Замбелић Пиштало.
„Вјерујем да је ово само почетак истрајног и посвећеног рада. У питању је тек први зборник и желим да кажем да ће Општина Херцег Нови подржати издавање и свих осталих зборника који ће у сарадњи са Интернационалном културном асоцијацијом бити објављени. Желим вам да наставите овим путем, да читате јер без читања не можете ни да пишете ни да стварате на нивоу којем тежите, а Секретаријат за културу и образовање ће вам на том путу бити подршка. Још једном вам честитам и желим успјех у школи и књижевном стварању”, казала је секретарка Замбелић Пиштало.
Интернационална културна асоцијација ИКА је једино удружење у Црној Гори које на прави начин промовише дјецу и младе књижевне ствараоце, а зборници представљају нову димензију књижевности којом се унапређује културни амбијент Црне Горе. До сада су штампани зборници радова дјеце и младих из Пљеваља, Бара и Тивта, а након Херцег Новог наставиће своју мисију и у осталим црногорским општинама. Како је казао предсједник ИКА, књижевник Вељко Вељовић, дјеца су највеће богатство које један град и држава могу да имају, а посебно треба да буду поносни што је за двије године у овој мисији учествовало преко 1 200 дјеце.
„Велике ствари увијек почињу од неких малих идеја, а оне знају да постану велике као што је и ова наша коју спроводимо у Херцег Новом, али и у свих 25 општина. Поред подршке Општине и Секретаријата за културу и образовање, не бисмо успјели без професора и заиста вам хвала што филантропски, јер знам да то није у опису вашег радног мјеста нити сте за то посебно плаћени, опет желите да дате допринос да се дјеца која показују таленат покажу. Запитам се како сви не застану када виде да је дијете од 10, 12 година написало пјесму. То није лако и за то треба не само таленат него и интелект. Сви ће они бити сјајни, како ће писати и стварати усмјерићете их и ви, али је јако важно читање. Што више будете читали, боље ћете писати”, казао је Вељовић.
Додао је да оваквим манифестацијама и активностима као што је публикација зборника желе да укажу на важност стварања дјеце и младих.
„Сигуран сам да ћете, када видите своје радове и имена међу корицама ове књиге, већ мало другачије размишљати о себи. Ви сте већ млади ствараоци чија су се дјела нашла у зборнику, једној књизи и то треба да вам да подстрек и полет за даље”, казао је Вељовић.
Вођени љубављу и наоружани стрпљењем, представници ИКА-е покуцали су на врата свих општина, образовно – васпитних институција за дјецу и младе са циљем да свијет неограничених могућности, какав је књижевни, уједине и изведу на „бојно поље” у коме ће писана ријеч стати на црту мобилној експанзији и покушати да сачува дјечије маштаонице и књигу као посебну магију. Како је казала предсједница Скупштине ИКА и рецезент зборника, књижевница Миланка Аранитовић Ракочевић, част је бити пред дјецом и младима и са њима радити.
„На моје задовољство и радост имала сам прилику да све радове за досадашњих шест или седам зборника прочитам, била сам и рецезент овом зборнику и одмах вам могу рећи да сте заиста квалитетни и велики пјесници и писци. Недавно сам чула фину мисао која ми се допала, а вјерујем да ће и вама – Приче се причају, пишу, читају да би дјецу успавале, а одрасле пробудиле”, казала је Аранитовић Ракочевић.
Младим ауторима чије су пјесме и приче објављене секретарка Замбелић Пиштало и књижевник Вељовић уручили су по примјерак зборника „Пјесме и приче са скалина”, а сви они који су пожељели прочитали су свој рад, док је све присутне и музиком обрадовао гитариста и награђени ученик Вук Јаничић.

У зборнику су објављени радови Иване Томашевић, Хане Ковачевић, Анастасије Огневе, Јелене Марић, Михаеле Биговић, Мие Шапић, Кристине Томашевић, Лизавете Кондратсиук, Милице Виторовић, Софије Касум, Милоша Богдановића, Софије Вујичић, Тамаре Видаковић, Вука Јаничића, Тодора Бутулије, Данице Радовић, Лене Самарџић, Ксеније Радовић, Ане Злоковић, Тијане Горановић, Елене Радмиловић, Анђеле Поповић, Теодоре Божовић, Душана Рељића, Дарие Илић, Грације Косаћ, Емилије Карталовић, Елене Стојковић, Хелене Кулиновић, Иве Вуксановић, Ивана Меденице, Јане Лазовић, Катарине Иванов, Крстине Томашевић, Ратмира Занкевича, Луке Ђокића, Луке Марковића, Марије Ралевић, Маше Марковић, Милице Радуловић, Елене Вуковић, Николине Меденице, Миодрага Ивовића, Луке Крговића, Сава Ивановића, Стефана Анђелића, Вука Апараца, Вука Вуковића, Луне Перовић, Тијане Живаљевић, Татјане Вуковић, Ребеке Ђуричковић.
Са њима су радили ментори Ана Мирјачић, Рајана Врбњак, Тамара Комар, Биљана Баћовић, Јована Николић, Дијана Грбић, Душка Јовановић, Биљана Мартиновић, Љиљана Оџић, Ранка Јашовић, Бојана Мијовић, Сандра Сеферовић и Милун Ђурђевац.