Nas05042024

Мјузикл „Неки то воле вруће“, Народног позоришта Ниш отвориће 15. априла у Дворани Парк 29. Херцегновске априлске позоришне свечаности, а до 30. априла пред публиком ће бити још шест представа у главном програму, три дјечије на Хапсићу, уз још три пратећа програма. Копродуценти једног од омиљених фестивала Новљана су ЈУК Херцег фест и Херцегновско позориште, покровитељ Општина Херцег Нови, уз подршку бројних пријатеља.

ХАПС и у свом 29. издању наставља да истражује тему позоришта и музике, односа између двије умјетности, а тај концепт ће покушати да задрже и до јубилеја следеће године, истакла је Милина Ковачевић.

„То је наш заједнички став и жеља, јер је тај концепт свечарски, медитерански, весео и пружа публици могућност да размишља о интеракцији ових медија – позоришту и музици. ХАПС отвара мјузикл „Неки то воле вруће“ Народног позоришта Ниш која долази са најбројнијом екипом икада, а у главним улогама су Драгана Мићаловић, Урош Милојевић и Александар Маринковић, првак нишког позоришта који се прихватио и адаптације истоименог филма и режије. У мјузиклу учествује велики глумачки ансамбл, хор, оркестар и плесачи, а овај спектакл препоручујемо и на основу високих оцјена публике на фестивалима на којима је до сада учествовао“, казала је Ковачевић која је представљајући програм појаснила да су се и овог пута трудили да буду заступљене теме интересантне различитим генерацијама.

Плакета Милош Шами биће додијељена представи „Тешко је рећи збогом“ Театра Вихор коју је публика оцијенила највећом оцјену за претходну годину, казала је Ковачевић.

„Награда ће им бити уручена приликом гостовања на фестивалу са представом „Коштанин твист“ и ми се радујемо новом, лијепом позоришном програму у којем учествује једна Новљанка - Драгана Дабовић“, казала је Ковачевић.

Како је истакла директорица ЈУК Херцег фест, Татјана Атељевић, организациони тим је програм овогодишњег ХАПС-а припремао са великом радошћу, а у тој кровној установи културе су посебно поносни како раде позоришне програме. Атељевић је истакла и захвалност Секретаријату за културу и образовање и Министарству културе и медија.

„Рекла бих да смо добар тим и надам се да ћемо тако наставити и убудуће“, додала је Атељевић.

Општина Херцег Нови и Секретаријат за културу и образовање чврст су ослонац ХАПС-у од почетка његове реализације, казала је секретарка Ана Замбелић Пиштало и истакла да за то постоје три важна сегмента.

„Први је сарадња са ЈУК Херцег фест јер такве установе културе треба да буду отворене и сарађују са невладиним сектором, афирмисаним и неафирмисаним умјетницима и да заједнички осмишљавају културну понуду нашег града. Други аспект је новска публика и његовање публике, оне млађе али и свих генерација. Новска публика воли позориште, на том фону треба да истрајемо и дамо подршку реализацији. Трећи, мени и најближи је Хапсић и сви програми којима се афирмишу младе снаге поникле у Херцег Новом који су остварили завидне каријере у региону и шире. Све ово потврђује ове године издашнија подршка Општине ХН, која се не огледа само кроз подршку Секретаријата већ и кроз сегмент подршке пројектима НВО сектора“, казала је секретарка Замбелић Пиштало и са сигурношћу устврдила да ће 29. ХАПС привући бројну публику.

У оквиру пратећег програма ХАПС-а, биће приређена промоција треће радио драме на завичајну тему овог пута „Сат капетана Штумбергера“ за који текст и режију потписује Витка Вујновић, док је тим који је радио анимирани филм на исту тему предводио Никола Ћурчин. Пројекат је подржан на конкурсу локалне самоуправе за НВО сектор.

„Текст је базиран на чињеницама о животу старог капетана који је Баошићима поклонио своју кућу за музеј, али је добар дио и измаштан. Радња се дешава у последњој ноћи живота капетана Мирослава Штумбергера, а да причу оживе сјајно су помогли глумци Дејан Ђоновић и Марина Вујовић. Кажем да се позоришне приче шире и нарастају, стално дограђују тако се и овој екипи придружују проф. хармонике Босиљка Кулишић и проф. гитаре Николас Морета, који су на наше задовољство компоновали оригиналну музику за ову радио драму. Никола Ћурчин је оформио тим који ће направити 35-минутни анимирани филм са истим насловом, тако да ће публика имати прилику да чује радио драму и да погледа анимирани филм“, казала је Вујновић и додала да су снажну подршку пружили и Вук Вуковић, Милина Ковачевић, надлежни секретаријат и РТХН.

Она је подсјетила да је ХАПС током двије године пандемије корона вируса изашао као побједник опстајући кроз радио драме, те да је веома задовољна „што оно што је настало из невоље наставља да живи као добар сегмент ХАПС-а“.

ХАПС затвара представа Јелена Савојска у копродукцији КИЦ Будо Томовић, Корифеј театар и КЦ Никола Ђурковић Котор, за коју је текст написала наша суграђанка Марија Сарап. Сусрет са Савојском као теми конкурса још 2018. године, тада и прве награде за најбољи прозни текст, потом и наговор редитеља Слободана Милатовића, са којим је већ сарађивала на свом дјелу План Б, инспирисао ју је да истражује живот жене о којој се није баш пуно знало.

„Истраживање о Јелени Савојској је трајало преко двије године, прошла сам цијело њено емотивно путовање, давање, прогон, домаштала сам каква је она била, жена филантроп. Мој текст нашао је и редитеља Зорана Ракочевића и Корифеј театар и КИЦ Будо Томовић гдје су нас позвали да отворимо Макадо фестивал, Јелену Ђукић која је добила прву награду на том фестивалу, Бојана Минића који је направио оригиналне сонгове. Они су то склопили у нешто што ја никада не бих урадила да сам редитељ“, казала је Сарап и додала да је на првом извођењу своје представе остала одушевљена начином на који је то одабрана екипа урадила на сцени и како каже „тешке, оловне реченице успјела да претвори у сонгове“.

Продаја улазница за 29. ХАПС је почела на благајни Дворане Парк, а цијена великог комплета је 50 еура, малог комплета 20 еура, док је комплетић за Хапсић 10 еура.