JazzNSL120424Дворана Парк испуњена до последњег мјеста, пјесма и игра предшколаца и основаца уз музику и причу чланова Београдског џез бенда, потврдили су да је пројекат попут концерта „Џез за дјецу“ веома значајан и потребан у успјешном културном развоју најмлађих.

Другу годину за редом, мале Новљанке и Новљани имали су могућност да чују сасвим другачију причу о џезу и уживају у интерактивном едукативном музичком часу.
Поводом обиљежавања мјесеца џеза у Црној Гори и у сусрет Међународном дану џеза - 30. април, у Херцег Новом се одржава концерт „Џез за дјецу“, као један од програма традиционалног фестивала Јазз баy, истиче организаторка, директорица НВО Jazz bay, Нада Караџић.
„Нашој дјеци желимо да представимо посебан музички правац и приближимо џез на прави начин. Програм је замишљен као забавно-едукативни музички час јер ће џез пјевачица Љиљана Сађил и пјевати и причати са дјецом те на тај начин остварити интерактивну наставу. Наш пројекат су подржале директорице вртића и свих основних школа и на томе им захваљујем. Циљна група су дјеца старијег предшколског и школског узраста до шестог разреда, а сви они ће са данашњег концерта поћи са новим знањем и џез им више неће бити непознаница. Моја жеља је да овај пројекат наредних година буде уврштен у школски календар јер је ријеч о веома едукативном програму. Сматрам да ће га подржати и Министарство културе и медија, те да ће овакви концерти бити одржавани наредне године и у градовима на сјеверу државе“, казала је Караџић.
За подршку одржавању концерта „Џез за дјецу“, Секретаријат за културу и образовање и Општина Херцег Нови су добили громогласан аплауз на почетку данашњег програма. Секретарка Ана Замбелић Пиштало истакла је да је њихова мисија да буду подршка младима у Херцег Новом и ослонац њиховом културном развоју.
„Управо због тога, кроз различите активности и буџетске линије, дјеци и младима пружамо свеобухватну подршку, а концерт као што је „Џез за дјецу“ је само један од таквих програма. Дјеци и младима данас су доступни различити садржаји и сигурно да се служе различитим медијима, али ако им покажете нешто ново, приредимо им програме сходно њиховом узрасту, они ће препознати вриједност и знати да цијене праву умјетност. Херцег Нови јесте град културе и јесте град по мјери дјетета, а наш циљ је да допринесемо да тако буде и даље. Данас је то љубав према џезу, већ у понедељак припремамо нове садржаје за младе у нашем граду“, казала је секретарка Замбелић Пиштало.
Гдје год да наступају, реакција дјеце је изузетно добра, истиче џез пјевачица и наратор, Љиљана Сађил, чланица Београдског џез бенда.
„Трудимо се да програм прилагодимо узрасту дјеце, ако је ријеч о првачићима, користимо више музике, нема разлога да држимо предавања о стиловима. Синоћ су у Котору дјеца играла, пјевала, тапшала. Прошле године је у Херцег Новом било одлично, потом су услиједили концерти у Тивту и Будви и свуда је било изненађујуће колико дјеца лако прилазе овом музичком жанру, подразумијева им се, није као код одраслих јер одрасли праве филозофију од џеза. Код дјеце је то спонтано и весело. Лично сам присуствовала чину када је дјечак, након нашег концерта казао дједу да му купи саксофон. И то је предивно. Онда, рецимо дјеца у Бања Луци су нам се придружила на бини да пробају бубњеве и свирају клавир. Ово је заиста нешто изузетно и вјерујем да сијемо сјеме из којег ће се родити и нови музичари“, казала је Сађил.
На сцени су, уз Љиљану Сађил били и остали чланови Београдског џез бенда – Иван Радивојевић (труба), Иван Илић (тромбон), Александар Јаћимовић (саксофон), Милован Пауновић (пиано), Бранко Марковић (контрабас) и Милош Грбатинић (бубњеви).
Организатор програма Џез за дјецу је НВО Jazz bay уз подршку Секретаријата за културу и образовање, ЈУК Херцег фест и РТХН.