KoncertNSL16724Након свечаног отварања дионице шеталишта Обала Николе Ковачевића, прослава 13. јула – Дана државности у Херцег Новом настављена је на Канли кули.

Осим за подсјећање на славне тренутке прошлости, борбу за слободу и независност, прослава је била прилика да град свечано испрати своје олимпијце на пут за Париз, али и поздрави младе наде новског спорта. Услиједио је концерт групе Фрајле, поклон граду за Дан државности и Дан устанка.
Многобројна публика окупљена на Канли кули прво је поздравила младе ватерполисте "Јадрана"- Страхињу Гојковића, Данила Ступара, Миљана Бошковића, Тадију Матијашевића, Николу Петровића и тренере Филипа Андрића и Николу Мијановића, освајаче бронзане медаље на Свјетском јуниорском првенству које је прије пар дана завршено у Аргентини.
Услиједило је и представљање херцегновских спортиста који ће овог љета учествовати на Олимпијским играма у Паризу. Посебна подршка је пружена четвороструком олимпијцу, једриличару Миливоју Дукићу, најбољој црногорској тенисерки, Новљанки Данки Ковинић, новским олимпијцима Јовану Вујовићу, Владу Поповићу, Стефану Видовићу, Ђуру Радовићу, Владану Спаићу, Василију Радовићу, Петру Тешановићу, члану стручног штаба ватерполо репрезентације Милошу Шћепановићу и селектору репрезентације Владимиру Гојковићу.
„Као што знате, Херцег Нови носи титулу Европског града спорта за 2024. годину, вјерујем да оволики број успјешних младих спортиста који су пред вама је потврда те титуле. Као што је најављено, највећи број спортиста у црногорској олимпијској делегацији долази из једног града – из Херцег Новог. Хвала вам на подршци коју нам пружате, а ми ћемо се потрудити да вас учинимо поноснима,“ поручио је Гојковић.
Велику подршку спортистима, не само пред Олимпијске игре, већ током цијеле године пружа Општина Херцег Нови.
„Као Европски град спорта за 2024. годину, који је ову титулу заслужио вишедеценијским прегалаштвом спортских радника и бригом локалне самоуправе по питању услова и инфраструктуре у којима наши спортисти раде, посебно задовољство представља чињеница да се традиција наставља – Херцег Нови је био и остао град са највише олимпијаца,“ истакао је предсједник Општине, Стеван Катић.
Катић је такође у свом обраћању изразио понос због резултата који су млади играчи Пливачког ватерполо клуба Јадран, као чланови репрезентације, остварили у Аргентини, а олимпијцима пожелио срећу на предстојећој највећој спортској смотри на свијету.
„Драги наши спортисти, знајте да цијели Херцег Нови стоји иза вас, да смо уз вас срцем и душом, да дијелимо сваку вашу радост и сваку вашу борбу. Вјерујем да ћете достојно представљати наше вриједности, нашу културу и наш дух. У име свих грађана Херцег Новог, желим вам пуно среће и успјеха на Олимпијади. Будите храбри, будите истрајни и знајте да смо сви уз вас. Срећно и нека вам вечерашњи испраћај буде вјетар у леђа,“ поручио је Катић. 

Еуфорично празнично вече у Херцег Новом настављено је пјесмом и одличном музиком у извођењу чувеног новосадског музичког састава Фрајле. Концерт Фрајли био је својеврсни поклон града Херцег Новог грађанима и многобројним гостима, те су сви окупљени на Канли кули уживали у музичкој сензацији коју су за њих припремиле талентоване Новосађанке.
„Пошто нам је 15 година постојања бенда, концерт почињемо пјесмом „Моје душе душа“ што нам је носећа пјесма са новог албума, а онда позивамо публику да пјевају, да плешу, нема треме и суздржавања. Публика је већ спремна да запјева са нама. Ту су наше познате пјесме, познате обраде, мало чардаша, војвођанских ритмова... Сигурно ћемо да позовемо на плес, нема сједања на нашим концертима“ испричала је Јелена Буча из бенда Фајле пред почетак концерта.
Фрајле, иако због оправданих разлога у непотпуном саставу, су публици понудиле невјероватну енергију, емоцију и добар смисао за хумор, а као што су и најавиле пред почетак наступа, публика је већи дио концерта била на ногама и плесала уз све добро познате нумере које су талентоване музичарке за њих спремиле.
Није само публика била одушевљена доласком Фрајли у Херцег Нови, већ су и саме умјетнице подијелиле своје позитивне импресије о овом приморском граду.
„Стварно је пуно људи, кренула вам је туристичка сезона баш дивно, има доста младог свијета што ми је драго да видим. Фрајле су као бенд рођене у Црној Гори, када су нас прозвали Ђевојке из снова јер смо се тада звале Дреам Гирлс. То је једна љубав и једна дивна атмосфера гдје се осјећамо домаће, добро и добродошло,“ навела је пјевачица Наташа Михајловић.