MuzikaNSL22724Концертом „Вече камерне музике” синоћ су свечано затворени 41. Дани музике у Херцег Новом.

Пијаниста Борис Краљевић, виолиниста Вујадин Кривокапић, виолончелиста Филип Томић и сопранисткиња Милица Здравковић бираним дјелима Бетовена и Шуберта побрали су громогласне аплаузе публике у дворани Парк и на најљепши начин заокружили десетодневни програм у част умјетничке музике.
Умјетнички директор фестивала, пијаниста Борис Краљевић истакао је да је завршни концерт Дана музике представио оно што је есенцијално аустријско-њемачка, бечка камерна музика.
„То је био врло репрезентативан програм који је наша публика оцјенила одличним и срећан сам због тога. На Данима музике представио сам се и као солиста са симфонијским и камерним оркестром, у реситалима, најразличитијим камерним формацијама, али мислим да је Вече камерне музике било интересантно, негдје и потребно јер представља ултимативни квалитет када је музика у питању”, казао је проф. Краљевић.
Није крио задовољство због новог сусрета са херцегновском публиком истичући да исту емоцију дијеле и гости фестивала.
„То добро знам, јер они воле Дане музике, још више Херцег Нови и радо му се враћају, а ја најрадосније”, истакао је проф. Краљевић.
Уз захвалност покровитељима и наду да се сарадња наставља, открио је да су припреме програма за 42. Дане музике већ почеле.
„Вјерујем да ће концепт Дана музике осмишљен прошле године поводом јубилеја постати традиција, да ће публика уживати у програмима које предлажемо на више локација, што је такође традиција фестивала и надам се да ће концерти на Канли кула, која је увијек фантастично посјећена, постати традиција. Одлично су били посјећени и остали концерти у дворани Парк и Музичкој школи и то ме радује. Припреме за 42. Дане музике су почеле, а уз разумијевање и подршку покровитеља, надам се да ће то бити на радост многобројне фестивалске публике”, закључио је проф. Краљевић.
Десет дана слављена је умјетничка музика у Херцег Новом, а публика уживала у умјећу свјетских и новских умјетника, казао је на затварању Дана музике предсједник Скупштине општине Херцег Нови, Иван Отовић.
„Одабир програма који је и овог пута зналачки урадио пијаниста, Новљанин Борис Краљевић, умјетнички директор Дана музике, донијели су прави омјер свјетског и новског. Имали смо спектакл уз маестра Бојана Суђића на Канли кули, па невјероватну прилику да чујемо једног од највећих камерних пијаниста данашњице, Константина Богина и сопранисткињу Мимомиру Витас из класе Новљанке Бруне Шпилер. Уз то, Херцег Нови је показао да има невјероватну снагу у умјетницима који ту живе и раде, што је потврђено кроз концерт професора новске музичке школе и таленте на Подијуму младих. Управо се у том сплету искуства оних који владају свјетским концертним сценама и оних који ће тек закорачити на њих, проналази посебно богатство Дана музике”, казао је Отовић.
У име Општине Херцег Нови захвалио је организаторима, продуцентима и умјетничком директору Краљевићу за још једне веома успјешне Дане музике.
„Хвала за упорност и истрајност, залагање и ентузијазам. У то име и нашу јасну мисију да развијамо културу на свим нивоима и свим сегментима умјетности, Општина Херцег Нови биће и даље подршка фестивалу и темељ његовог постојања. Трајати дуже од четири деценије довољан је доказ да се квалитетна манифестација одржава на правом мјесту, а на свима нама је да Дане музике развијамо и учинимо још бољим и популарнијим. Уз вече камерне музике завршавамо низ од седам величанствених концерата за десет дана! До новог издања наредне године, музика нека нас спаја и радује”, казао је Отовић.

Покровитељи Дана музике су Општина Херцег Нови и Министарство културе и медија Црне Горе, извршни продуцент ЈУК Херцег фест, а традиционални спонзори су Туристичка организација ХН, хотел Sun Resort, Институт „Др Симо Милошевић“.
Ријеч музиколога, проф. др Немање Совтића
„Последњи концерт на овогодишњим Данима музике протекао је у знаку музике Бетовена и Шуберта, рекло би се, бар у последње вријеме (а можда и дуже) омиљених композитора пијанисте Бориса Краљевића, који се и у претходна два издања фестивал, својој херцегновској публици обраћао управо кроз музику поменутих мајстора бечког класицизма и раног романтизма.
И овог пута је Краљевић то учинио у добро одабраном друштву, заједно са виолинистом Вујадином Кривокапићем, виолончелистом Филипом Томићем и сопранисткињом Милицом Здравковић.
Мало је познато да је славног Бетовена његов млађи савременик Шуберт доживљавао као супарника, те да је умјетничка компетиција резултирала неким од Шубертових најбољих дјела. Стављање на репертоар Бетовенових и Шубертових композиција које дијеле исти жанровски оквир стога је добра прилика да се подсјетимо тог креативног и плодотворног ривалства.
На завршном концерту са овогодишњег фестивала публика је имала прилику да чује Бетовенов Клавирски трио оп. 11 Б-дур и Шубертов Notturno Ес-дур Д897, оба дјела за виолину, виолончело и клавир, а између њих Шубертову пјесму "Der Hirt auf dem Felsen" Д965 за глас, виолончело и клавир. Ансамбл се у све три композиције представио у најбољем свјетлу, исказујући интерпретацијом дубинско разумевање не само за свако од ових дјела понаособ, већ и за узајаман однос између одабраних композиција који се рефлектује као својеврсна "духовна блискост".
Завршни концерт на 41. Данима музике остварен је стога као извођачки убједљив и тематски кохерентан догађај чија - како се често каже за ситуације у којима цјелина није сводива на скуп саставних дијелова - сума превазилази збир својих састојака”.