TrgodKnjigeNSL22724Херцегновска највећа светковина књиге – 22. Међународни сајам Трг од књиге свечано је отворен синоћ на Тргу Белависта гдје ће се све до 28. јула одржавати различити књижевни и умјетнички програми.

Организатори ове манифестације су Градска библиотека и читаоница Херцег Нови и Секретаријат за културу и образовање.
“Потрудили смо се да буде разноврстан програм и за свакога понешто. У наредних седам вечери свако вече ћемо понудити по два књижевна програма. Имамо и вече за дјецу које се традиционално одржава 25. јула. Имамо гостовање дјечјег писца Стефана Митића Тићмија и позоришну представу у сарадњи Европске куће из Подгорице и Умјетничког атељеа Арлекин. Ове године је присутно 39 издавача у оквиру 40 штандова, међу којима се премијерно на Белависти представљају “Трећи Трг” и “Сребрно дрво”. Такође имамо и издавачку кућу Darkwood из Београда која се бави стриповима. Сигурна сам да ће и ове новије издавачке куће остати са нама у наредним годинама,” навела је директорица ЈУ Градска библиотека и читаоница Херцег Нови, Јасна Маслан.
Традиционални покровитељи су Општина Херцег Нови и Туристичка организација Херцег Нови, док је Трг од књиге ове године подржало и Министарство културе и медија. Свечаном отварању, уз многобројну публику, присуствовали су и министарка, др Тамара Вујовић. предсједник Скупштине општине ХН, Иван Отовић, конзул Републике Србије у Херцег Новом, Мићо Роговић и архијерејски намјесник херцегновски, протојереј ставрофор Обрен Јовановић.
Ново издање херцегновског Међународног сајма књиге отворио је потпредсједник Општине Херцег Нови, Мирко Мустур који је у свом обраћању указао на значајно мјесто које књижевност заузима у историји, али и садашњости Херцег Новог.
“У граду пјесника и књижевника, какав је Херцег Нови, можда је најлакше говорити о вриједностима писане ријечи. Како не мислити о лијепој ријечи када знате да је овдје крај нас биста Алекси Шантићу, мало ниже низ степенице је Марко Цар, па даље Ћопић, Максимовић, Џумхур, а онда на Топлој, два споменика на понос – кућа нобеловца Ива Андрића и Његошева школа. Такви хероји пера, са свим осталим ствараоцима, темељ су нашег културног бића које данас надограђујемо и јачамо кроз различите програме културних институција нашег града, али и образовних установа јер имамо изузетно велики број ученика који су награђени на литерарним конкурсима, државним и међународним такмичењима. Управо то представља можда и најбољу потврду да је књижевна галаксија у Херцег Новом снажнија од виртуелних медија” поручио је Мустур.
Потпредсједник Општине је такође указао на разноврстан и значајан програм који ће обиљежити 22. издање Трга од књиге које ће бити заокружено 28. јула свечаном додјелом плакета.
“Радује ме што ће бити промовисани актуелни и значајни наслови, што ће бити скренута пажња на лик и дјело Николе Тесле, пружена прилика дјеци да уђу у свијет књиге на посебан начин, у складу са њиховим потребама и интересовањима. Такође, представља ми посебно задовољство што је и ове године, као и до сада остављен простор за завичајне теме. Ове године то ће бити нова књига Синише Луковића „Ратна лука Кумбор“, у којој је описано једно вријеме и значај тадашње луке за читав простор Боке и шире. Тако богатимо писану културну баштину нашег поднебља и остављамо важан документ како садашњим тако и будућим генерација,” истакао је Мустур.

Као мото овогодишњег издања фестивала одабрана је Кафкина мисао „Књига мора бити сјекира за залеђено море у нама“. Управо из тог разлога прво вече манифестације је било посвећено лику и дјелу чувеног Франца Кафке, те је уприличена промоција књиге “Живот после Кафке” ауторке Магдалене Плацове. У занимљивом и продуктивном разговору са књижевницом су учествовали представник издавачке куће “Трећи Трг”, пјесник Дејан Матић и преводитељица Тихана Хамовић.
“Писање ослобађа језик из стега клишеа и слогана, указује на богатство могућности садржаној у свакој људској ситуацији, на нашу способност да међу њима бирамо, помаже нам да удахнемо ваздух тамо гдје га већ понестаје. Имагинација шири и отвара свијест, она је супротност фанатизму, агресији и рату. Од свих умјетности једино књижевност има могућност да нас пусти да ступимо у субјективност другога, да размишљамо путем мисли свог непријатеља, да жалимо за његовим губицима, да препознамо сличност између жртве и агресора. Давид Гросман је као реакцију на Кафкин цитат о леденом мору написао: Пишем, измишљам ликове. Понекад ми се чини да ископавам људе из леда у који их је заробила спољашна стварност, а такође ископавам самога себе,” испричала је књижевница Магдалена Плацова у својој уводној бесједи.
Након промоције књиге услиједио је концерт бањалучке групе “ОНе три” које су до касно у ноћ забављале публику својим разноврсним музичким репертоаром, а између пјесама и добрим смислом за хумор.
Наредни програми 22. Трга од књиге биће уприличени вечерас од 21 час за када су на Белависти планиране промоције књига “Вакуум” Јована Дишића и “Манастир” Горана Коруновића.