Nas27102021Изложба организована поводом Дана ослобођења Херцег Новог 28. октобра “Сјећање на НОБ кроз умјетност и свједочанства” отворена је синоћ у Галерији Јосип Бепо Бенковић.

Изложбу је отворио предсједник Скупштине општине Херцег-Нови, Иван Отовић, који је истакао да нас ова поставка подсјећа на велику побједу нашег народа у Другом свјетском рату – „побједу која је омогућила стварање друге Југославије, државе замишљене да почива на темељима братства и јединства јужнословенских народа и вриједностима проистеклим из народноослободилачке борбе“.

-Вјерујем да сви данас осјећамо захвалност и дивљење – образ нашег народа остао је чист и неукаљан, јер су наши преци знали добро ко су, шта бране и која је цијена недјеловања и непружања отпора окупатору који се немилосрдно намјерио на беспомоћне, жене и дјецу, на сваког оног ко није хтио да буде сужањ, да прихвати да туђин влада њима, њиховим домовима и отаџбином, нагласио је Отовић.

Поред усмених предања и писаних извора, култура и умјетност су најбољи начин за преношење порука генерацијског значаја, нагласио је Отовић и додао да ова изложба представља приказ поднешене жртве свих који су устали против окупатора који је желио не само физички, већ и духовно да уништи њих и народ којем припадају.

-Овдје видимо истинско свједочанство челичне воље и несаломивости наших предака, поручио је Отовић.

Како је истакао кустос историјске збирке ЈУ „Градски музеј Мирко Комненовић и Галерија Јосип Бепо Бенковић“, Ненад Шеровић, у оквиру ове изложбе приказано је, између осталих: „Колиба“ Јована Вавића на Мокром долу на Врбању, у којој је 8. и 9. септембра 1941. године одржан проширени пленум Мјесног комитета Комунистичке партије Херцег Новог, фотографије Николе Ђурковића, Сава Илића и Даша Павичића, који {}су трагично страдали 21. јануара 1943. године. Ту су и фотографије 3 од 5 хероина истог имена – Даница, које су у цвијету младости дале живот за слободу. Затим фотографије које представљају величанствену борбу прве Бокешке ударне бригаде, која је прешла трновити пут од формирања 5. октобра 1944. године до учешћа у борбама за ослобођење Херцег Новог, црногорског приморја, Подгорице, Биоча, пут преко Чакора и Сињајевине на температури и до -20 степени, долазак на Космет и борбе против балистичких банди готово до краја 1945. године.

Публици се обратила и кустос умјетничке збирке Јасмина Житник, а отварању изложбе је присуствовала и посланица у Скупштини Црне Горе, др Тамара Вујовић.

На изложби су приказани радови Јосипа Бепа Бенковића, Луке Станковића, Мирка Даљева, Антона Лукателија и других. Изложба ће бити отворена до краја новембра.