NAsKultura12112021Пола вијека клапе Стари капетан обиљежено је синоћ у Дворани Парк, промоцијом монографије под насловом „Нови пјесмом загрљен“. За ту прилику, у фоајеу је приређена посебна атмосфера - простор је преобликован у новску конобу сјећања на 50 година рада клапе, а испунили су га пјесма и пријатељи.

Поводом пет деценија подршке и сарадње са Старим капетаном додијељено је пет плакета: постхумно оснивачу и првом музичком руководиоцу Јусуфу Омерагићу, најстаријем члану који је свих 50 година у клапи Вуку Вујновићу, јединој дами која је била чланица Анкици Вујновић, Илији Балићу за истрајну помоћ у раду и предсједнику Општине Стевану Катићу за заједништво у стварању културне сцене Херцег Новог, несебичан допринос и подршку обиљежавању јубилеја и објављивању монографије.

Захваљујући се на плакети, предсједник Катић је истакао да је она симбол дугогодишње сарадње између Херцег Новог и клапе Стари капетан. Пожелио је слављенику да још много деценија његује традицију клапског пјевања, као нематеријалне свјетске културна баштина уврштене на Унеско листу, да уноси дух Медитерана, љубав и ведрину гдје год да се појави.  

„Пјесме Старог капетана постале су незваничне химне нашег града и Боке которске. Многи Новљани расути по свијету, као и сви они који воле овај град, пјевали су „Долазим Боко“ радујући се поновном сусрету са Херцег Новим. Уз Стари капетан су одрасле многе генерације, славећи уз добру пјесму живот и свој град. Због свега тога, Општина Херцег Нови данас, као и током протеклих пола вијека, помаже и подржава рад клапе Стари капетан, препознајући њихов значај. Они то увијек враћају на најљепши начин – пјевајући о Новом, за Нови и са Новим“, казао је Катић.

О монографији су говориле ауторка Витка Вујиновић, а уЈавне установе „Херцег-фест“ као издавача, директорица Гордана Поробић Крцуновић.

Поробић Крцуновић је честитала Старом капетану 50 година „пловидбе морем музике, чувајући аутентични бокељски музички израз и свједочећи у начину живота човјека из Боке“. Истакла је да монографија настала поводом обиљежавања јубилеја представља историјски документ и непроцјењив прилог очувању традиције клапске музике у Херцег Новом и Боки Которској.

„Саткана је од прича и свједочења бивших и садашњих чланова Старог капетана, говори о начину на који је настајала клапа,  о њеном репертоару који се годиама и деценијама обогаћивао, о ауторима композиција и текстова, о фестивалима на којима су њени чланови учествовали и освојеним наградама. Све ове приче, објективне, али и личне, чине једну велику музичку причу о Новом, Боки и Медитерану која носи симболично име Стари капетан по старом капетану Штумбергеру“, казала је Поробић Крцуновић.

Како је поручила, монографија „Нови пјесмом загрљен“ мотивише на додатно етномузиколошко истраживање клапске музике у Херцег Новом и њеног локалног спецификума, које би било добро документовати и објединити. Такође, казала је да овај јубилеј обавезује и на размишљање о систематичнијем приступу његовању клапске музике у Херцег Новом и о некој врсти институционализовања, заштите и очувања овог културног блага, за шта у региону постоје добри примјери.

Ауторка Витка Вујновић је међу корице монографије забиљежила разговоре са некадашњим и садашњим члановима клапе, потрудивши се, заједно са сарадницима, да се у књизи нађу имена свих оних који су у клапи барем и кратко радили.

„Клапа Стари капетан, баш као некада Бокељи у друштвеном и културном смислу јесте дио срца и душе Херцег Новог, залива под Новим, оног бескрајног плаветнила наспрам града, свих љубави и свих чежњи које носимо када Нови макар и на кратко напустимо“, казала је Вујновић и истакла да је циљ писања и објављивања монографије  пренијети љубав према клапском пјевању на младе, „јер су клапске пјесме одјек наше прошлости  чији ехо треба да боји и будуће вријеме“.

„Уосталом нема тога што клапа није рекла пјесмом, а пјесма зрачи и значи свакоме на неки други начин, а опет творећи склад и хармонију. То може бити наук за све и за цио живот“, закључила је Вујновић.

Присутне је поздравила и Анкица Вујовић, добитница плакете која цијелу деценију била једини женски глас, као и члан клапе, Душко Шаровић.

Кроз минулих пола вијека публику су водили Жељка Чепић и Данило Бабовић – од оснивања клапе Мимоза у оквиру КУД Слога у Ђеновићу, преком промјене имена у Стари капетан, концерата, наступа, дружења, па све до педесетог рођендана.

За ликовну опрему монографије „Нови пјесмом загрљен“ заслужан је Војислав Војо Килибарда, о прелому су бринули Ивана Мркајић и Небојша Глумац, док је коректуру урадила Милина Ковачевић. На промоцији је приказан кратак видео који је урађен у продукцији Радио телевизије Херцег Нови.