Nas08022022Наставак 38. Међународног фестивала Дани музике ће од 10. до 16. фебруара у Херцег-Новом понудити четири концерта за љубитеље класичне музике.

Други, зимски дио ове манифестације почеће концертом квартета Соркочевић из Дубровника у четвртак, 10. фебруара у 19 сати, у Дворани Парк, најављено је данас на конференцији за новинаре.
Услиједиће наступ пијанистикње Дарје Самофалове 12. фебруара у Музичкој школи, потом на истом мјесту концерт клавирског дуа Весна Кршић и Снежана Николајевић 14. фебруара, а фестивал ће бити затворен хуманитарним концертом награђиваних ученика херцегновске Музичке школе у Дворани Парк.
„Овакви догађаји доприносе емотивној стабилности која нам је потребнија неког икад. Предложићу да у мислима будемо са ријечима великог Достојевског, који је рекао да ће заиста само љепота спасити човјечанство“, казала је предсједница Савјета фестивала, професорка Милена Лучић најављујући програм. Она се захвалила учесницима, спонзорима и медијима на подршци коју Фестивал има скоро четири деценије.

Општина Херцег-Нови је традиционално покровитељ Дана музике, које је ове године подржало и Министраство просвјете, науке, културе и спорта Црне Горе.
„Дани музике вишеструко обогаћују Херцег-Нови – како када је у питању културна понуда, тако и кроз нова познанства са умјетницима међународне репутације и јединствена искуства уживања у врхунској музици“, истакао је секретар за друштвене дјелатности и међународну сарадњу Општине Херцег-Нови, Василије Ћуковић.
Он се осврнуо на чињеницу да се ове године први пут „сусрећу и међусобно обогаћују“ Дани музике и Празник мимозе, два велика фестивала од изузетног значаја, не само за град, већ и Црну Гору и регион. Изразио је увјерење да ће то бити на задовољство публике, учесника, организатора и Херцег Новог.
Зимско издање Дана музике је преседан, али и радост за публику која је у овом периоду у Херцег Новом, казала је Милина Ковачевић у име Јавне установе културе „Херцег-фест“ која је извршни продуцент фестивала.
Она је подсјетила да је први дио 38. издања фестивала одржан у јулу 2021. године на отвореним позорницама на Канли Кули и Тргу Мића Павловића, а сада су се створили услови да концерти буду организовани и у затвореним салама Дворане Парк и Музичке школе.
Програм је представио умјетнички директор фестивала, пијаниста Борис Краљевић који је исказао задовољство што фестивал након вишегодишње паузе од 2019. године поново сарађује са Музичком школом у Херцег-Новом.
„Чини се да нема ништа логичније, па и једноставније, него да фестивал попут Дана музике сарађује са главном институцијом за музичко образовање у граду“, рекао је Краљевић истичући да су конструктиван однос и комуникација поново успостављени постављањем директорице Јованке Вељовић, а потом настављени са садашњом директорицом Нивес Ненадовић.
Краљевић је најавио да други дио 38. Дана музике отвара реномирани квартет Соркочевић из Дубровника, који ће се представити са својом „визит картом“, Симфонијом број 1 у Д дуру Луке Соркочевића, а затим и одабраним репертоаром из пера западноевропске традиције и хрватских композитора.
Водитељ квартета Соркочевић, професор Слободан Бегић истакао је да ће са изразитим задовољством доћи у Херцег-Нови, јер већ неколико година са маестром Краљевићем договара овај наступ.
„Конципирали смо један интернационални програм, мада смо се ослонили на хрватске композиторе. Имали смо двије успјешне турнеје у Словенији и Француској, па ћемо тај, могу слободно да кажем добро прихваћен програм, извести и у Херцег-Новом“, најавио је Бегић.
Како сматра Бегић, било би добро да Херцег-Нови и Дубровник покрену сарадњу на пољу умјетности и озбиљне музике, посебно када је ријеч о младим, награђиваним музичарима херцегновске Музичке школе.
Представљање младих умјетника из Херцег-Новог је посебан сегмент фестивала, који ће бити организован у сарадњи са Јавном установом Школа за основно музичко образовање Херцег-Нови. У оквиру Програма младих умјетника наступиће награђивани ученици Музичке школе, а концерт је хуманитарног карактера и сва средства биће усмјерена за куповину дијагностичког апарата за Болницу у Мељинама.
„Изузетна је част што је Музичка школа изабрана да затвори овај фестивал, из више разлога. Прије свега јер је то потврда квалитета и рада наших професора и ученика, да могу да изнесу учешће на једном таквом фестивалу. Са друге стране, има и симболику јер дјеца затварају фестивал. Она су будућност и, као што је Борис био ученик наше школе, тако ће се можда једног дана неко дијете које наступа на овом концерту вратити као афирмисани умјетник“, рекла је директорица Музичке школе, Нивес Ненадовић.
Професорица Јованка Вељовић се осврнула на 2019. годину, када је након осмогодишње беспотребне паузе обновљена сарадња Музичке школе и Дана музике, која од тада постаје све успјешнија и чвршћа. Како је казала, овај фестивал по свом садржају и концепту пружа шансу и могућности, и ученицима и самој школи као институцији.
„Нас спаја један те исти свијет и сасвим је природно да сарађујемо, налазимо се и идемо заједничким путевима у будућност“, поручила је Вељовић.
У оквиру другог дијела Дана музике биће уприличен и пратећи програм - предавање „Клавирски дуо – од дома до подијума“, које ће одржати проф. Весна Кршић и проф. Снежана Николајевић 14. фебруара у сали Музичке школе.
Улазнице за концерте могу се купити на благајни Дворане Парк, свакога дана од 9 до 12 сати, као и један сат прије концерта, по цијени од 2 еура.