nas11022022Дубровачки квартет Соркочевић отворио је синоћ зимско издање 38. Међународног фестивала Дана музике, које ће трајати до 16. фебруара.

Присутни у Дворани Парк су уживали у извођењу дјела свјетских и хрватских композитора, међу којима и у Соркочевићевој Симфонији број 1, која је својеврсна „визит-карта“ овог квартета.
„Овај фестивал препознаје се по врсним музичарима, програму који из године у годину постаје све садржајнији и квалитету који публици пружа већ 38 година. Дани музике су манифестација високе културе и догађај који укусом и стилом одскаче од онога што модерни и пролазни трендови диктирају. Уз пандемију која је задесила цијели свијет и посебне услове рада и функционисања, могли смо се увјерити колико овакви програми значе за живот једне заједнице“, казала је потпредсједница Општине Херцег-Нови, Весна Самарџић отварајући зимско издање Дана музике.
Захваљујући се организаторима, предсједници Савјета фестивала Милени Лучић, маестру Борису Краљевићу и Музичкој школи, Самарџић је поручила: „Херцег-Нови је богат град. Богат, због оних који су из њега потекли, стекли искуство и славу, и одлучили да себе уложе у њега“.
Посебну захвалност упутила је члановима квартета Соркочевић, истичући задовољство због пружене руке пријатељства и сарадње између њих и Фестивала.
„Желим свима да пожелим угодно вече, а моја порука нека буде: допустимо да нас музика спаја, да кроз њу осјетимо ону лијепу страну људске природе – ону која брине и његује наше душе“, закључила је потпредсједница Општине Херцег-Нови.

Публика је након планираног програма квартет позвала на бис, након чега се водитељ Слободан Бегић обратио са ријечима „хвала вам што сте дошли да нас подржите, ми без публике не можемо свирати“, а потом су извели и Росинијев валцер.
„Публика је била врло искрена, препустила се нашем музицирању. То се осјети. Могу заиста да кажем да је ово био један од бољих концерата у посљедње вријеме“, казао је Бегић.
За Нену Ћорак прво гостовање квартета у Херцег Новом представља изузетно задовољство, а посебно што су наишли на диван пријем публике. Сматра да су и музичари и публика са жељом дочекали концерте уживо послије скоро двије године затворености због пандемије.
„Ваша публика је срдачна, спонтана. Драго нам је да смо наишли на добар пријем“, казала је Ћорак. Нада се да ће сарадња која је почела у Херцег-Новом на Данима музике кренути и у другом смјеру и да ће херцегновски умјетници ускоро гостовати у Дубровнику.
Квартет Соркочевић основан је 1988. године и спада у водеће хрватске ансамбле по броју концерата током године. Поред бројних концерата у својој земљи, гостовали су у Црној Гори, БиХ, Словенији, Сјеверној Македонији, Мађарској и Француској. Добитници су Награде Града Дубровника за 2022. годину.