NasPMDjeMask21022022

Више од 600 маски учествовало је јуче на Дјечијем маскенбалу 53. Празника мимозе, који је одржан у Институту „Др Симо Милошевић“ у Игалу.

Сала је изгледала као књига бајки – подијум су испунили принчеви и принцезе, супер јунаци и јунакиње, виле и вилењаци, кловнови, ликови из цртаћа, стрипова и животињског царства, као и маске које су осликавале традицију Празника мимозе и Херцег-Новог.
Веселе маске направиле су карневалску атмосферу, забављајући се уз музику, игре и аниматоре. Пратили су их они који су помагали у изради и избору маски: маме и тате, бабе и дједови, тетке, пријатељи. Прва два сата маскенбала резервисана су била за оне најмлађе, док су у другом дијелу уживали старији од 6 година.
У групи до 6 година, прву награду међу групним освојила је маска „Веселе мимозе“. Друга награда припала је групи од 15 малишана чија маска се звала „Фештађуни“, а трећа маски „Ковид“. У категорији појединачних маски прву награду добила је „Штрумфета“, другу „Шпагете“, а трећу „Ронилац“. Специјалну награду добила је маска „Облак“.

Прво мјесто међу групним маскама старијих малишана освојили су „Ловци на сирену“, друго екипа под називом „Аватар“, а треће маска „Ковид-19“. Награду за најбољу међу појединачним маскама понијела је „Снијежна краљица“, друго мјесто припало је маски „Бокешки коњ“, а треће „Краљици мимозе“. Специјалне награде заслужиле су групне маске „Звјездице сестрице“, „Шумска вила“, „Пуж“ и „Руска народна ношња“, као и појединачне маске: „Новски маг“, „Једнорог“ и „Слатки ђаволак“.
О наградама на оба маскенбала одлучио је жири који су чиниле представнице Јавне установе културе „Херцег-фест“, пицерије „Бока“ као спонзора и родитеља. Пресудну улогу играле су маштовитост и ручна израда маски.
Награде је уручио представник генералног спонзора Дјечијег маскенбала, Црногорске комерцијалне банке, Горан Гојковић, а за све учеснике организатори и спонзори су обезбиједили поклон пакетиће.
Програм 53. Празника мимозе наставља се вечерас промоцијом књиге Босиљке Пушић „Пожели звијезду падалицу“, која ће бити уприличена у Павиљону Градске музике од 19 часова.Комплетан програм можете погледати и преузети овдје: https://hercegnovi.me/downloads/Mimoza53.pdf
Генерални покровитељ 53. Празника мимозе је Општина Херцег Нови, организатор Јавна установа културе „Херцег-фест“, а покровитељ Туристичка организација Херцег-Нови.
Спонзори фестивала су: Портонови, Институт Игало, Никшићко пиво – пивара Требјеса, Плантаже 13. јул, Витинка, Blue line, Градска кафана, Крушо д.о.о, ЦКБ банка, Swisslion, Туристичка организација Града Београда, Вериге 65, Кантина 65 и Atera business suites. Главни медијски спонзор је Радио-телевизија Херцег Нови, а медијски спонзори: РТЦГ, Прва, Радио Јадран, Радио Тиват, Дан, Hercegnovi.cool, Travel Montenegro и РТВ Никшић.