Nas07032022aУ оквиру 53. Празника мимозе, синоћ је у бистроу „Белависта“ одржан програм посвећен једном од најзначајнијих састава јужњачког рока Marshall Tucker Band, који ове године обиљежава 50 година постојања.

Љубитељима бенда и јужњачког рока обратили су се аутор неколико књига и врсни познавалац јужњачког рока Давор Чамџић, рецензент и рок критичар, Јован Јоле Вучуровић и организатор вечери Ненад Витомировић.
Како је Чамџић истакао у излагању, типични јужњачки рок састави су створили нови музички флуид, комбинујући кантри, рок, пионирске блуз радове, “boogie”, “bluegrass”, “cajun”, џез, soul и funk. Заштитни знак овог музичког поџанра је ритам секција коју чине двије до три соло гитаре, два бубањара, басиста, клавијатуриста, те “лијени јужњачки вокал”, појаснио је Чамџић.
Подсјећајући да шест најзначајнијих бендова јужњачког рока долази из три америчке државе, Џорџије, Флориде и Јужне Каролине - одакле долазе и MTB, Чамџић се осврнуо на биографије чланова током петодеценијског живота бенда, као и на бројне анегдоте и детаље који највјероватније нису познати широј публици.
Вучуровић је потенцирао значај одржавања програма посвећеног јужњачком року, али и сугерисао да би у наредним годинама требало размишљати у правцу чешћег одржавања и проширивања спектра музичких смјерова у оквиру овог програма.
-MTB јесте група којој треба да се одужимо за све оно што се дешавало за 50 година њихове каријере, нагласио је Вучуровић, присјећајући се како и због чега је почео слушати бенд – због флауте, која је била и саставни инструмент у пјесама једног од његових омиљених бендова Џетро Тал, што је било ријетко у rock n roll-у, а посебно у јужњачком року.
Према ријечима организатора Ненада Витомировића, Marshall Tucker Band је група чија музика и дан данас живи кроз све генерације у САД-у и не изненађује чињеница да је упориште овакве врсте музике управо код младих и тинејџера. О томе у прилог говори и чињеница да је свевремени хит „Can't you see“ извођен у „knockout“ фази пјевачко-такмичарске серије „The Voice“ 2014., затим у полуфиналима 2017. и 2018. године, а потом и у ријалити програму „American Idol“ 2019. године, такође у полуфиналу.
Говорећи о члановима MTB, Витомировић је истакао њихову скромност, „која се можда понајвише огледа у пружању помоћи свим рок групама тог доба, као правих представника јужњачког братства“.
-Могли су да свирају што су хтјели, нагласио је он, уз анегдоту о самом почетку каријере бенда и позива на учешће на џез фестивалу.
-То је тада било чудно, звати бенд јужњачког рока на џез фестивал. Међутим, управо џез музичари су тражили од организатора да их позову, јер је MTB на изведбама уживо често знао да уђе у тај џез колосјек, закључио је Витомировић.
Генерални покровитељ 53. Празника мимозе је Општина Херцег-Нови, организатор ЈУК „Херцег-фест“, а покровитељ Туристичка организација Херцег-Нови.