FotoNSLГрађани Херцег Новог добиће у свом граду приступ материјалима националног филмског архива Црне Горе, захваљујући пројекту „Кинотека у сваком граду“ који ће бити реализован у сарадњи Секретаријата за културу и образовање Општине Херцег Нови и Јавна установе Црногорска кинотека.

Корисницима ће бити омогућено да у Херцег Новом приступе филмским материјалима од историјског, умјетничког, културног, образовног и научног значаја, тачније имаће могућност неограниченог прегледавања архива, док ће за даље коришћење бити неопходна сагласност Кинотеке ради регулисања ауторско-продуцентских права.
Foto Crnogorska kinotekaТакође, по захтјеву корисника биће могућ преглед и приказивање архивираних филмских материјала у едукативне сврхе у просторијама установа културе, наведено је у Споразуму о сарадњи који су потписале Општина Херцег Нови и Црногорска кинотека. Координатор активности на пројекту у име локалне управе је Секретаријат за културу и образовање.
„Херцег Нови је прва Општина која је са Кинотеком потписала споразум о сарадњи, јер желимо да све што нуди ова установа буде доступно корисницима у нашем граду. Могу слободно рећи да овим пројектом Нови добија истурено одјељење Кинотеке, у којем ће сви заинтересовани моћи да прегледају богату филмску грађу. Вјерујем да ће ово обрадовати заљубљенике у кинематографију, а свакако ће бити од посебног значаја за оне који се баве филмом и едукацијом о седмој умјетности“, каже секретарка за културу и образовање, Ана Замбелић Пиштало.
Партнери су се обавезали да за потребе реализације овог пројекта набаве и инсталирају неопходну рачунарску опрему и обезбиједе техничке услове за несметано и квалитетно прегледавање садржаја.
„План нам је да један рачунар буде инсталиран у Градској библиотеци, један у Омладинском центру у Старом граду након завршетка адаптације тог објекта, а намјера нам је да набавимо и трећи уколико се укаже потреба. Кинотека је већ приступила припреми софтвера, па очекујемо да до почетка маја он буде доступан корисницима“, објашњава Замбелић Пиштало.
Црногорска кинотека основана је 2000. године, са примарним циљем прикупљања и чувања црногорских филмова, филмова црногорских аутора, те филмова произведених у Црној Гори и о Црној Гори. У исто вријеме, започето је формирање колекције филмова који су дио свјетског филмског насљеђа. Основне активности кинотеке су прикупљање и чување филмова, као и пратећег филмског материјала. Приказивањем филмова од умјетничког, културног, историјског и научног значаја, публици се пружа увид у националну и свјетску филмску баштину. Црногорска кинотека је отворена за све истраживаче који се баве историјом и теоријом филма, студенте филмских школа и поклонике филма уопште.

Фотографије: Црногорска кинотека (https://kinoteka.me/)