nsl23032022Изложба „Мала школа фотографије“, на којој су представљена дјела полазника истоимене радионице, отворена је синоћ у галерији „Sue Ryder“ на Белависти.

Младе Новљанке и Новљани су кроз фотографије представили знање које су стекли током трајања радионице, исказали таленат и публици пружили увид у своју слику Херцег Новог.
Бесплатну радионицу чији је циљ био да охрабри и афирмише стваралаштво младих организовао је Секретаријат за културу и образовање, под покровитељством Општине Херцег Нови. Током вишемјесечног рада са менторком Вањом Берберовић Шуберић, полазници су имали прилику да науче како кроз објектив ухватити тренутак и послати поруку, да искажу себе и сазнају више о историји и теорији фотографије.
skola230322Изложбу је отворила секретарка за културу и образовање, Ана Замбелић-Пиштало, упућујући ријечи захвалности свим учесницима: „Захваљујем свима вама који сте одлучили да учествујете у радионици, госпођи Шуберић која је одмах позитивно реаговала на идеју да овакав пројекат буде покренут у нашем граду, као и госпођи Љиљи (Мариновић), која нам је увијек добар домаћин и која је када смо разговарали о овој изложби са посебним ентузијазмом отворила врата своје галерије“.
Замбелић-Пиштало је истакла да је овај пројекат једна у низу активности Локалног акционог плана за младе.
„Подсјећам да је у току санација, односно адаптација Омладинског центра, тако да ја вјерујем да у том простору већ можда почетком априла крећу нове активности. Ова „Мала школа фотографије“ можда ће бити настављена већ од септембра“, поручила је секретарка за културу и образовање.

Менторка радионице, дипломирана графичарка и фотографкиња Вања Берберовић Шуберић истакла је да је ова изложба за све полазнике још једна прилика за учење – да се суоче са искуством излагања свог дјела, да стекну разумијевање за себе саме и туђи рад, да његују индивидуалност и запамте да није битан квантитет, већ квалитет фотографија.
„Имам за полазнике још два задатка. Први је да запамте овај моменат и самог себе, да направе један унтрашњи аутопортрет, па када се видимо за три или шест година да се присјете гдје су некада били и упореде докле су дошли. То не мора уопште бити фотографија, али ја заиста вјерујем да ће то бити један занимљив пут.
Други задатак је да запамте ове људе, јер иако је Општина креирала радионицу, иза ње стоје људи. Ту су Ана Замбелић Пиштало и Љиља Мариновић, која нам је отворила своја врата. Да запамте и да схвате да су им ти људи пружили шансу. Некад само једна, без обзира колико мала школа фотографије или шанса, може измијенити живот. Нека то запамте па једног дана, када буду имали прилику, да и они некоме пруже шансу“, поручила је Берберовић-Шуберић.
Дипломе полазницима „Мале школе фотографије“ уручила је Љиљана Мариновић из галерије „Sue Ryder“.
На списку младих из Херцег Новог који су успјешно завршили радионицу су: Миодраг Бендераћ, Даша Бајчетић, Сара Бајчетић, Лара Рајачић, Марија Раичевић, Анастасија Радовић, Катарина Јаблан, Радован Миловић, Ема Перовић, Дејан Ђукић, Стефан Вуковић, Дамјана Ђукић, Теа Тубић, Јелисава Гаровић, Ксенија Раонић, Милош Богдановић, Никола Биговић, Хелена Бленишта и Јелена Зорић.