naslovna29032022Радови на чишћењу зидина Потковичасте (Западне) куле започети су јуче, у оквиру спровођења превентивних мјера које претходе конзерваторском истраживању и изради пројекта санације тог утврђења у херцегновском Старом граду.

Секретаријат за културу и образовање Општине Херцег Нови је за овај посао ангажовао градска предузећа. „Комунално-стамбено“ је почело са уклањањем самоникле вегетације, а „Чистоћа“ ће очистити простор око куле.
„Изглед куле нарушавају и неактивне инсталације струје, које уз то и ометају радове на чишћењу, због чега смо се обратили и предузећу ЦЕДИС, како бисмо тај проблем ријешили“, каже секретарка за културу и образовање, Ана Замбелић Пиштало.
Она истиче да чишћење представља припрему за конзерваторско истраживање и израду архитектонско-конзерваторског пројекта санације Потковичасте куле, које суфинансирају Општина и Министарство просвјете, науке, културе и спорта, а предвиђени су Програмом заштите и очувања културних добара. Услиједиће и ињектирање зидова, те конзерваторска и друга истраживања за потребе израде пројекта санације ове куле и дијела бедема који воде до ње.
Поред овог, Општина и Министарство потписали су уговор о суфинансирању још једног значајног пројекта из области заштите и очувања културних добара - Санација источног зида, круништа и уклањање шута из бастиона Светог Јеронима, на коме се налази Павиљон Градске музике.