nas11042022

Грађани Херцег-Новог од данас имају приступ материјалима националног филмског архива Црне Горе, захваљујући пројекту „Кинотека у сваком граду“, који је реализован у сарадњи Секретаријата за културу и образовање, Јавне установе Црногорска кинотека и Градске библиотеке и читаонице Херцег-Нови.

Нови рачунар са архивском кинематографском грађом постављен је данас у просторијама Градске библиотеке и читаонице. Сви заинтересовани сада имају прилику да у Херцег-Новом прегледају и истражују комплетну националну видео архиву која је од историјског, умјетничког, културног, образовног и научног значаја.

11042022aaТим поводом, данас су у Библиотеци о значају овог пројекта и успостављене сарадње разговарали предсједник Општине Херцег-Нови Стеван Катић, директор Црногорске кинотеке Горан Бјелановић, секретарка за културу и образовање Ана Замбелић Пиштало и директорица Градске библиотеке и читаонице Јасна Маслан.

-Поред књига које су традиција и основна дјелатност библиотеке, наши суграђани ће моћи да погледају и упознају се са комплетним видео записима, од којих је заиста велики број из Херцег-Новог. Драго ми је да смо један од првих градова који успјешно реализује овај пројекат, истакао је предсједник Општине, Стеван Катић.

Позвао је све заинтересоване, нарочито оне који се баве истраживањем, да искористе ову могућност и упознају се са богатом архивом материјала о Херцег-Новом и Црној Гори, која ће временом бити додатно обогаћивана.

Директор Црногорске кинотеке, Горан Бјелановић изразио је намјеру да материјали Кинотеке постану дио наставних средстава сваке школске установе, као изборни или обавезни предмет.

-Ово је база коју смо донијели, ту су документарни филмови, журнали, својеврсна видео архива града, што је драгоцјено и од заиста великог значаја, казао је Бјелановић.

Он се захвалио на разумијевању новској локалној управи на сарадњи и реализацији пројекта који је од значаја за Црногорску кинотеку и град Херцег-Нови.

У складу са потписаним Споразумом о сарадњи, корисницима ће у Херцег-Новом имати могућност неограниченог прегледавања архива, док ће за даље коришћење бити неопходна сагласност Кинотеке ради регулисања ауторско-продуцентских права. Такође, по захтјеву корисника биће могућ преглед и приказивање архивираних филмских материјала у едукативне сврхе у просторијама установа културе.

Раније је из Секретаријата за културу и образовање, као координатора активности на локалном нивоу, најављено да ће, поред Библиотеке, опрема бити инсталирана у Омладинском центру и на још једној локацији, како би што већи број грађана имао могућност да оствари увид у архиву националне и свјетске филмске баштине.