Trg od knjige 2018 arhiva

Планираним буџетским средствима за издавачку дјелатност Општина Херцег-Нови ће ове године подржати пет пројеката, обавјештавају из Секретаријата за културу и образовање.

Комисија за расподјелу средстава за издавачку дјелатност је већином гласова предложила Секретаријату да финансијски подржи следеће издавачке пројекте: књига „Топаљско херцегновска комунитад“ Горана Комара, „Тајне здравља“ Петра Ратковића, „Тиха књига“ Дубравке Раичевић, „Приче (2) - Руковети из крушевичких црквених матичних књига“ Милана Милановића и „Илустрована збирка новогодишњих драмолета за породично и школско позориште“ аутора Дејана Ђоновића.

„Кроз додјелу средстава за суфинансирање издавачке дјелатности Општина Херцег-Нови у континуитету пружа подршку ауторима за дјела која су од значаја за наш град. Критеријуми за одабир пројеката су квалитет материјала и референце аутора, допринос развоју културе и очувању локалних традиција и насљеђа, као и афирмација локалног стваралаштва“, истиче секретарка за културу и образовање, Ана Замбелић Пиштало.

Овогодишња одлука је донијета након расписаног јавног конкурса на који је стигло 12 пријава, а предлоге је анализирала Комисија у саставу: Витка Вујновић (предсједница), Владимир Рогановић, Марија Црнић-Пејовић, Вук Вуковић и Ксенија Матовић.

Образлажући значај одабраних пројеката, Комисија за расподјелу средстава за издавачку дјелатност навела је да је дјело Горана Комара „вриједан документ наше прошлости, посебно за историчаре и историчаре српског језика и писма“, а књига фитотерапеута Петра Ратковића „важна студија и тема којом се озбиљно бави мали број аутора, а чије објављивање би значајно допринијело промоцији разноликости богатстава које пружа Орјен“.

Наводе да је пројекат Дубравке Раичевић интерактиван и „развија навику контакта и упознавања дјеце са књигом као медијем“, књига Милана Милановића садржи вриједну документарну грађу из које „израста права посвета народној мудрости и свим бојама живљења мјештана Крушевица“, а илустрована збирка Дејана Ђоновића осмишљена је „са циљем подстицања тзв. породичног стваралаштва и прилагођена кућним условима у којима улоге могу бити додијељене и дјеци и одраслима“.

Комисија је напоменула да пажњу завријеђују још два пројекта, којима је потребна допуна како би били кандидати за подршку: „Храмови и вијекови Луштице“ аутора Николе Урдешића и „КУД Илија Кишић Зеленика“ Неђељка Кочетановића.