NAsKult05052022

Херцег-Нови и Ново Место наставиће да јачају сарадњу у области културе, поручено је на састанку представника два града. Потпредсједник Општине Херцег-Нови и секретарка за културу и образовање, Мирко Мустур и Ана Замбелић Пиштало, угостили су данас секретарку за културу Новог Места, Сандру Боршић и Наташу Јакопин из Кабинета градоначелника тог словеначког града.

Херцег-Нови и Ново Место су градови побратими већ 50 година, током којих је остварена богата сарадња и размјена у области културе, а у интересу оба града је да она буде настављена и ојачана додатним повезивањем установа, фестивала и стваралаца, речено је на састанку.  

Добар примјер за то је изложба новомешког фотографа Саше Фуиса, која ће вечерас бити отворена у градској галерији, а представља резултат сарадње два секретаријата и установа Долењски музеј и  „Градски музеј Мирко Комненовић и галерија Јосип Бепо Бенковић.

Говорећи о активностима планираним за наредни период, на састанку је најављено да ће се новски Градски музеј изложбом представити публици у Новом Месту, а у плану су и наступи културно-умјетничких друштава, сарадња у области стваралаштва за младе и библиотечке дјелатности.

Такође, градови ће радити на заједничкој организацији догађаја који за циљ имају међусобну промоцију, развој дјелатности установа културе, размјену добрих пракси и стручно усавршавање.

Подсјећамо, прошле године обиљежено је пола вијека побратимства Херцег-Новог и Новог места и тим поводом је окривен је споменик посвећен Херцег Новом у парку новомештанске “Библиотеке Мирана Јарца“.

Када је у питању сарадња у области културе и друштвених дјелатности, треба издвојити следеће: Ново Место је већ потврђени партнер Празника мимозе, новска Градска музика и мажоретке су гостовали у том граду, приређена је изложба академског сликара Војислава Воја Килибарде у Новом Месту, а у Херцег-Новом археолошка изложба Долењског музеја, новомешка невладина организација Друштво за развијање простовољнега дела Ново место сарађује са НВО „Омладински центар“ и сваке године учествује у акцији „Торта за осмијех“, новска Туристичка организација је са невладиним организацијама прошле године на фестивалу „Теден култур“ представила понуду града.

Након састанка уприличена је посјета Кући нобеловца Ива Андрића, а представници двије општине ће вечерас присуствовати отварању изложбе фотографија Саше Фуиса под називом „Погледи Unstaged“, које је заказано за 19 часова у галерији „Јосип Бепо Бенковић“.