00tablemvНакон основних школа „Дашо Павичић“, „Орјенски батаљон“ и „Илија Кишић“, интерактивну паметну таблу добила је и ОШ „Милан Вуковић“. Ради се о донацији Општине Херцег Нови преко Секретаријата за културу и образовање, у циљу промоције талентованих ученика и побољшања услова рада са младим даровитим Новљанима и Новљанкама.

Како је подсјетила секретарка за културу и образовање, Ана Замбелић Пиштало, реализација овог пројекта отпочела је прије три године, а уз стимулансе предвиђене Правилником о помоћи талентованим ученицима, локална управа и секретаријат на чијем је челу труде се да омогуће боље услове за рад у њиховим школама.
-Иако локална управа нема директне надлежности када је у питању организација рада у васпитно-образовним установама, као одговорна локална управа сматрамо да нам је задатак да помогнемо и у том сегменту унаприједимо могућности рада са нашом дјецом, казала је Замбелић Пиштало и подсјетила да једно извјесно вријеме није било улагања у ову школу, као и да је Општина Херцег Нови помогла при куповини нових рачунара у претходном периоду.
Вриједност ове донације износи нешто више од 4000 еура, а извјесно је и да ће у наредној школској години и СМШ „Иван Горан Ковачић“ добити донацију Општине у виду опремања једног или два кабинета, поручила је Замбелић Пиштало.
Према ријечима директорице ОШ „Милан Вуковић“ Маре Вујиновић, долазе нове генерације ученика и нова времена, па треба имати разумијевања за нова интересовања и напредак који се ствара у младим људима данас.

-Не може се једнако држати настава данас и прије 30 или 40 година, нарочито у погледу средстава за рад. Не можемо имати доброг професора а да он нема чиме да ради, или да се ослања на потрошни материјал без иједног модерног средства за рад у 2022. години. Морамо пратити трендове и токове и водити рачуна о томе да су садашње генерације технички много писменије него наше - можда су теоријски са мање знања, али практично са много више, казала је Вујиновић и додала да је ово тек почетак мисије да се створе адекватни услови за рад.
-Ићи ћемо ка циљу да се професору омогући да буде уважена личност у учионици и да има са чиме да ради, јер ће и ученици онда више цијенити свог професора, када он није беспомоћан у учионици у одређеним моментима. Ниједан занат не може без алата да се ради, па тако и овај наш учитељски, поручила је Вујиновић и упутила ријечи захвалности Секретаријату за културу и образовање Општине Херцег Нови и Министарству просвјете, науке, културе и спорта које је у сваком погледу било сагласно и показало разумијевање за ову школу и услове у којима је радила.