NAs12052022

У циљу упознавања најмлађих Новљана са богатствима Орјена и правилима понашања током боравка у природи, Секретаријат за културу и образовање Општине Херцег-Нови и Парк природе Орјен креирали су едукативну брошуру која ће током ове седмице бити презентована у све четири основне школе на територији града.

Јутрос су запослени у Парку природе Орјен брошуру представили ђацима Основне школе „Милан Вуковић“, данас ће посјетити и Основну школу „Дашо Павичић“, а сјутра школе „Илија Кишић“ и „Орјенски батаљон“.

Младим суграђанима је кроз брошуру и презентацију указано на велику повезаност човјека и природе, као и на карактеристике Орјена – од рељефа, воде у кршу, биљног и животињског свијета, па до разорног дјеловања ватре, временских прилика у планини и њиховог утицаја.

Ова едукативна брошура представља наставак активности на упознавању младих са занимљивостима које Орјен крије, а са циљем подстицања њиховог боравка на отвореном и јачања свијести о значају очувања природе. Садржај је прилагођен најмлађим читаоцима и илустрован одабраним фотографијама.

„Човјек данас има пресудни утицај на природу, било добар, било лош и на нама је да урадимо све што можемо, ма колико то изгледало ситно, да очувамо природу. Ипак, заштићене површине, у шта спада и Парк природе Орјен, нису ту само због заштите природе, оне постоје и због нас и наших потреба и активности, али само оних које немају негативан утицај на окружење: традиционална пољопривреда и сточарство, одрживи туризам, спорт и рекреација, едукација дјеце и одраслих и слично“, наведено је у брошури.

Парк природе Орјен и  Секретаријат за културу и образовање наставиће активности како би брошура стигла до што већег броја дјеце и родитеља, с намјером да на овај начин додатно подстакну одговоран боравак у природи.