Nslsusret200522Херцег Нови ће бити домаћин за шест дјечјих хорова из Црне Горе, Србије и Босне и Херцеговине у оквиру новог фестивала “Поред мора, пјевати се мора”, који ће окупити више од 200 малишана узраста од 6 до 12 година.

Први фестивалски сусрет дјечјих аматерских хорова биће одржан 29. маја у Дворани Парк, са почетком у 19 часова, а улаз ће бити слободан, саопштили су организатори Секретаријат за културу и образовање и Туристичка организација Херцег Нови на данашњој конференцији за новинаре.
Како је истакла секретарка за културу и образовање Општине Херцег Нови, Ана Замбелић Пиштало, ради се о организацији манифестације на основу истраживања културних пракси и потреба становника Херцег Новог, које је реализовано током претходне године.
susret200522-Добили смо повратну информацију у којим сегментима Новљани препознају да би одређене програме требало унаприједити и које програме организовати. У том контексту, одлучили смо да крајем маја организујемо манифестацију у чијем ће фокусу бити дјеца и млади. С обзиром да је 2022. година посвећена младима, ми ћемо и у августу организовати одређена дешавања која су посвећена управо тој старосној групи, истакла је Замбелић Пиштало и додала да ће за нову манифестацију “Поред мора, пјевати се мора” у наш град, уз домаће “Цвркутиће”, доћи дјечји хорови Београда (“Дечји културни центар Београд), Подгорице (“Звјездице”), Сомбора (“Шарени вокали”), Требиња (“Бубамарац”), Сремске Митровице (“Вивак”) и Никшића (ОШ “Милија Никчевић”).

Замбелић Пиштало је посебну захвалност истакла Туристичкој организацији Херцег Новог и координаторкама манифестације Лидији Ивановић и Јелени Јакшић, који су свесрдно радили и дали подршку да концепт манифестације буде осмишљен на овај начин.
Организатори се надају да ће овај фестивал постати још једна традиција Херцег Новог, а како је истакао директор ТОХН, Ђорђе Станојловић, управо овакве манифестације представљају нешто чему треба тежити и у наредном периоду, како би се Херцег Нови додатно промовисао као „child friendly“ и „family friendly“ дестинација за све потенцијалне госте.
-Шта је љепше и сврсисходније од једног оваког фестивала и манифестације која шири радост пјесмом и окупљањем оволиког броја дјеце и њихових ментора са свих дестинација широм нашег региона? То је и граду и нама као организаторима на понос и надамо се да ће овај сусрет дјечјих хорова постати традиција и неизоставна ствар када се туристи опредијељују за Херцег Нови као дестинацију за одмор, поручио је Станојловић.

„Поред мора, пјевати се мора“ ће водити херцегновски глумац Данило Бабовић, а фестивал има и своју химну, инспирисану пјесмом „Химна приморска“, коју је написао Новљанин Петар Пецо Краљевић. Иако нас је Петар напустио прошле године у 52. години, Херцег Нови ће памтити и његовати сјећање на овог музичког виртуоза на можда и најљепши могући начин.
-Ова пјесма је доказ да ћемо се Петра сви увијек сјећати онаквог какав је био и самим тим задржати његов карактер међу нама. Тај мултиинструменталац раскошног талента, разбарушеног карактера, шарма и креативног немира, пун духовитсти и оргиналности, највише подсјећа на опис дјетета које воли да пјева, које воли музику и свој град. Такав је управо био наш Петар Краљевић, истакла је координаторка фестивала и диригентица дјечјег хора „Цвркутићи“, Лидија Ивановић.

Музика и текст химне пролагођени су дјеци, професор Ђуро Познановић потписује музички аранжман, професор Стеван Томашевић снимање и продукцију, а вокале управо малишани из „Цвркутића“.