Nas18112022

Поводом 17. новембра, Свјетског дана пријевремено рођене дјеце, малишани и родитељи су јуче са платоа испред зграде Општине Херцег-Нови пустили љубичасте балоне и бијеле голубове у знак подршке дјеци на неонатологији, а зграда локалне управе синоћ је била освијетљена љубичастом бојом, која је симбол осјетљивости и посебности „малих дивова“.

Организаторка овог симболичног догађаја је Новљанка Милица Кривокапић, а њену иницијативу подржали су и помогли локални Секретаријат за културу и образовање и Мјесна заједница Бијела, уз појединце и привреднике из Херцег-Новог.

„Прошле године сам покренула иницијативу да зграда Општине буде освијетљена љубичастом, а ове године смо се одлучили за пуштање балона у знак подршке дјеци која се и даље боре на неонатологији. Овај значајан датум обиљежићемо и у Подгорици испред неонатологије и у Никшићу“, објаснила је Кривокапић, која је и сама мајка пријевремено рођеног дјетета. Како је истакла, пријевремено рођеним бебама и њиховим родитељима веома је важна подршка заједнице, како би знали да нису сами.

У Црној Гори се годишње пријевремено роди између 600 и 800 беба. Свјетски дан пријевремено рођене дјеце обиљежава се у циљу едукације јавности и подизања свијести о проблемима који настају услијед пријевременог рођења беба, као и о изазвоима са којима се суочавају њихови родитељи.