NSL191122Више од 120 учесника из цијелог региона присуствовало је конференцији организованој у оквиру Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану 2 (ReLOaD2), славећи Европску годину младих у Тирани – Европској пријестоници младих.

ReLOaD2 је регионална иницијатива која се у Црној Гори спроводи у петнаест општина, међу којима су Херцег Нови, Котор, Тиват и Будва чинећи кластер „Coastal Mates”, с циљем јачања партнерства између локалних власти и цивилног друштва, а посебно младих.
Примјер општине Херцег Нови препознат је као веома успјешан када је ријеч о омладинским политикама. С тим у вези, панелисткиња на сесији „Youth Participation in the Western Balkans” била је секретарка Секретаријата за културу и образовање Ана Замбелић Пиштало, која је представила стратешка документа посвећена младима и ефикасан начин њихове имплементације. Поред стратешких докумената које таргетирају различите потребе младих жена и мушкараца, Општина Херцег Нови је међу првима увела иновативне праксе које су омогућиле младима да се усавршавају и досегну свој пун потенцијал.
Konferencija191122Она је нагласила и да херцегновска локална самоуправа издваја значајна средства за програме посвећене младима, те да таква позитивна пракса отвара простор за учешће у разним међународним пројектима, али и подсјетила да је почетком овог мјесеца Секретаријат за културу и образовање објавио Јавни позив за спровођење активности из области омладинске политике у 2023. години.
Отварајући конференцију, начелница Сектора за развој људског капитала у Европској комисији Хилен Франке казала је да омладина јесте и биће у средишту подршке коју ЕУ пружа Западном Балкану и представила бројне програме и грантове за младе.
Програм конференције одржане 16. и 17. новембра у хотелу Тирана пружио је младима простор за размјену мишљења о изазовима с којима се суочавају млади у локалној заједници. Почевши од представе омладинског ансамбла из Тиране, преко радионица до панел-дискусија, млади су поручили да је кључно да институције отворе канале комуникације са младима и саслушају њихове потребе и перспективе.
Представници партнерских локалних самоуправа и институција поручили су, с друге стране, да младима понекад недостаје мотивације и ентузијазма због комплексне друштвене ситуације, али да се постојеће политике и стратегије за младе могу реализовати само у синергији с младима.
Више информација о ReLOaD2 програму и омладинској компоненти можете прочитати на: 

https://www.undp.org/cnr/montenegro/projects/regionalni-program-lokalne-demokratije-na-zapadnom-balkanu-2-reload2 .