foto Vuk Ilic Nikola RokvicПун подијум, креативне маске и добра енергија обиљежили су први маскенбал 54. Празника мимозе, који је синоћ одржан у Институту „Др Симо Милошевић“ Игало. Салом испуњеном до посљедњег мјеста продефиловало је око 200 маски из Херцег Новог, градова окружења и региона, а музичке звијезде вечери били су Ади Шоше и Никола Роквић.

Програм је, по традицији, започео уласком мажоретки и Градске музике Херцег Нови, као и наступом новског састава Егзодуси који је деценијама неизоставан дио ове машкараде. Потом је наступио Ади Шоше, који је додатно загријао атмосферу старим и новијим хитовима домаће музике. До касно у ноћ присутне је подијуму бројним хитовима задржао Никола Роквић.
По мишљењу публике, најмаштовитије и најбоље маске биле су „Камелија“ и „Ка` ће, не знамо“, којима су додијељене прве награде у појединачној и групној категорији.
У категорији појединачних маски друго мјесто освојио је тандем „Пирати са Кариба“, а треће маска „Млада смрт“. Друго мјесто међу групним маскама заслужила је „Новска бајка“, а треће „Херцег Нови не ради“.
За маштовитост и шарм награђене су и појединачне маске „Трајект Василије“, „Гејша“, „Бокеција“ и „Зец и Шеширџија“, као и групне „Круна“, „Оркестар миротворци“, „Далијине вјештице“ и „Копи-пасте“. Наградни фонд маскенбала износио је 10.000 еура, у новчаним и робним наградама које су обезбиједили Дирекција Празника мимозе и спонзори.
„Пресрећан сам јер је синоћ на отварању било предивно, данас у Баошићима, Ђеновићима и Кумбору спектакл, вечерас видите да игла не може да стане на маскенбал, а атмосфера се тек захуктава. Од октобра смо кренули у планирање Празника мимозе и мислим да смо успјели у намјери да доведемо туристе и госте у наш град, што нам је било број један. Град је крцат и настављамо даље, имамо још два викенда“, казао је предсједник Дирекције 54. Празника мимозе и потпредсједник Општине Херцег Нови, Милош Коњевић.

Он је оцијенио да Празник мимозе представља добру најаву за овогодишњу љетњу туристичку сезону и најавио план да следеће године чувена новска фешта траје дуже. Како је истакао, организатори настоје да сваке године унаприједе ову манифестацију, јер она представља начин да Херцег Нови постане и зимска туристичка дестинација туристима из региона, Европе и свијета.
„Први пут сам овдје за Празник мимозе и могу рећи да се стварно осјећа нека лијепа атмосфера, доста људи сам сретао на улицама, сви су весели, спремни за весело вече и пуни су неке среће и радости“, рекао је Никола Роквић. Како је казао, на почетку музичке каријере често је наступао у Игалу, Херцег Новом и Црној Гори, а данас овдје има доста своје публике и увијек буде добро прихваћен.
„Велика ми је част што први пут пјевам у Херцег Новом, ово је мој први наступ на било каквом фестивалу. Публика у Црној Гори је сјајна“, казао је Ади Шоше и додао да је нарочито интересантно наступити на журци под маскама.
Маске нису криле задовољство атмосфером на Мимозином маскенбалу, а потврдили су то и коментарима. „Ово је фанстастично, организовано добро, први пут смо овдје, али мислимо да ће нам то бити традиција“, рекла нам је Габријела из Београда под маском Лудог Шеширџије. „Плесали смо, пјевали, што је и најважније јер смо овдје дошли да се забавимо“, истакле су чланице групне маске „Новска бајка“. „Ове године је било прелијепо, добра атмосфера, баш смо задовољни“, подијелио је утиске Меда Падингтон. „Супер је да су људи уживали, а и ми с њима“, рекли су гости под под маском која прича легенду о мимози, а који долазе из Београда и Јужне Африке.
Организатори 54. Празника мимозе су Општина Херцег Нови, Јавна установа културе „Херцег-фест“ и Туристичка организација Херцег Нови, уз подршку бројних спонзора и пријатеља фестивала.
Спонзори су: Плантаже, Асахи пиво, Иллy кафа, Селект, Витинка, Тренд Травел, Спортски центар Игало, Ћатовића млини, коноба Крушо, Мали Рај, ресторан Студенац, Конте Конте, фризерски салон Зага и хотел Студенац Требиње.
Комплетан програм можете погледати на сајту: http://www.praznikmimoze.com/ , као и на друштвеним мрежама фестивала: https://www.facebook.com/praznikmimozehercegnovi и https://www.instagram.com/praznik_mimoze/

Фото: Звездана Кујовић, Вук Илић