NAsSanOBoki28022023

Јединствени новски мјузикл „Сан о Боки“ синоћ је на 54. Празник мимозе донио причу о љепоти и духу Херцег-Новог, носталгични осврт на прошла времена и поглед ка будућности испуњен оптимизмом. Овај динамични комад је пред новском публиком изведен осми пут, још једном пред пуним гледалиштем. Да је позитивну атмосферу на сцени и публика осјетила, било је јасно по честим аплаузима којима је реаговала на пјесме, плесне тачке и шаљиве досјетке.

Радња овог мјузикла у четири слике, у продукцији и организацији НВО „Бруна“ из Херцег-Новог, доноси „сјећања са сунчане стране” Херцег-Новог, смјештена у свечану салу давно порушеног хотела "Бока", 1934. године. Комад представља омаж легендарном хотелу и његовим славним посјетиоцима, међу којима су чувени градоначелник Херцег-Новог Мирко Комненовић, Краљ Александар, Иво Андрић, Милош Црњански, капетан Мирослав Штумбергер, дјечаци Војо Станић и Зуко Џумхур, као и новски ориђинали Лало и Мајо.

Публика реагује на лијепо расположење и енергију, добар однос екипе на сцени и ширење лијепог гласа о Херцег-Новом, истиче продуценткиња мјузикла, Мирела Шћасни.

„Цијела та комбинација, мало смијеха, мало сјете, мало туге и наде за бољу будућност, све је то нешто што прија публици“, каже Шћасни. Како додаје, утисак на гледаоце оставља то што „Сан о Боки“ доноси дух старих времена, оног периода када у у Херцег-Новом живјели и стварали велики умјетници, али и оно што је лајтмотив овог комада - „боље вријеме ће доћи“.

Мјузикл стваран према сценарију Пеђе Ристића, а у режији и драматизацији Петра Пејаковића, изводи 25 глумаца, вокалних солиста, чланова оркестра и плесача. Шћасни објашњава да рад са овако бројним ансамблом представља велики изазов, али труд је уродио плодом и задовољни су исходом.

Изразила је задовољство што је „Сан о Боки“ дио програма Празника мимозе, нарочито због тога што су неки од мотива у овом комаду управо мимоза и фешта: „Оно што краси Херцег-Нови то је мимоза. Много ми је драго што је опет сала била пуна и што је публика лијепо реаговала и уживала са нама“.

Пуно гледалиште на осмом извођењу код куће представља вјетар у леђа цијелој екипи, наводи глумац Данило Бабовић којег смо синоћ гледали у двије улоге, као Милоша Црњанског и Краља Александра. Како каже, комад је спакован „по мјери, како су се и надали“, а реакције публике то потврђују.

„Ја сам био одушевљен јер је рад тако глатко текао, и у оном времену короне, ишло је све по плану, било је доста пјесме иза сцене као и на сцени, ми смо радили као тим људи који се зна и функционише стотину година“, наводи Бабовић и додаје: „Није био проблем ни са клинцима, који су генијални, ни са пјевачима, музичарима, плесачима из „Диана“, то се све спојило у представу, што потврђује и публика, осми пут пуна сала“.

У улози младог Зука Џумхура синоћ је Луку Дубанека замијенио десетогодишњи Андрија Лучић, најмлађи члан екипе, којем је ово било прво извођење. Говорећи о својим утисцима, каже: „Лијеп је осјећај знати да су мене изабрали од све дјеце, то је част. Са старијим колегама сам се добро сложио пошто је свако био пријатељски настројен и добар према мени“.

Ову представу омогућили су: продуценткиња Мирела Шћасни, сценограф и дизајнер Војислав Килибарда, кореографкиња Антонија Ђуровић Новоселац, костимографкиња Весна Вукићевић, Витка Вујиновић задужена за односе са медијима и Владимир Рацковић за музичке аранжмане и постпродукцију.

Улоге тумаче: Горан Славић, Дејан Ђоновић, Милош Пејовић, Андреј Божановић, Мирослав Бобо Милановић, Данило Бабовић, Зоран Тројановић, Маја Лукшић, Милица Милановић. Загорка Комљановић, Сара Јањић, Андрија Рашовић, Лука Дубанек/Андрија Лучић, Лука Гардашевић и Лара Ковачевић. Балерине у мјузиклу су: Сања Ђурић, Сара Гига, Миа Мишевић, Андреа Пророчић и Вања Раичевић. Оркестар чине Ђуро Познановић, Радован Чепрнић и Слободан Бобо Јањић. За технику су задужени Јана Јакшић и Матија Јањић. Сниматељ соундтрацк-а је Стеван Томашевић.

На програму 54. Празника мимозе вечерас је књижевно вече са Ведраном Рудан, од 19 часова у дворани „Парк“, а сјутра на истом мјесту од 20 часова представа „Елинг“ Београдског драмског позоришта.

Више информација о предстојећим програмима наћи ћете на сајту: www.praznikmimoze.com, као и на друштвеним мрежама фестивала: https://www.facebook.com/praznikmimozehercegnovi и https://www.instagram.com/praznik_mimoze/