mimozaElingТопла људска прича која слави пријатељство и љубав одушевила је синоћ публику у дворани “Парк”. Присутни су дугим аплаузом и овацијама наградили представу “Елинг” Београдског драмског позоришта, која је у Херцег Новом гостовала у оквиру програма 54. Празника мимозе.

“Мислим да су Новљани врло јасно показали како им се допао “Елинг”. Сви смо окупани том радошћу која се прелила из публике на нас”, истакао је глумац Павле Пекић, којег смо синоћ гледали у улози Елинга.
Драма са елементима хумора, обична колико и необична, прати два одрасла мушкарца који су се спријатељили у психијатријској установи у Ослу, од државе добијају могућност за ресоцијализацију и заједно крећу у самосталан живот, суочавајући се са свим страшним и лијепим моментима које он са собом носи. Њихова прича чини да из позоришта изађемо осјећајући се боље јер смо упознали Елинга и Кјела Барнеа, што је и новска публика препознала.
“Мислим да је оно што чини ову представу тако значајном, великом и племенитом јесте што је то прича о два мала човјека, о два, условно речено, лузера, са којима свако од нас може да се идентификује. Не мислим да смо сви ментално болесни, али смо некад несигурни, уплашени, неуротични, анксиозни. Та њихова борба са стварним животом је нешто што плени публику, али и нас који играмо”, навео је Пекић.
Уз Пекића, улоге играју Љубомир Бандовић, Наташа Марковић, Ненад Гвозденовић и Раде Марковић.
“Ово је прича и о томе како смо заборавили да будемо дјеца, како смо се испрљали током времена учења шта је правилно, шта морамо да прећутимо, шта смијемо да кажемо, како морамо да се понашамо. У суштини, ово је једна од ријетких представа о пријатељској љубави која пружа катарзу”, казала је Наташа Марковић која у представи игра Реидун.

Разлог за то што “Елинг” живи већ пуних 15 година, она види у љубави према ономе што раде, као и томе што се међусобно воле и поштују.
“Кад играм ову представу стално стојим са стране и гледам их, они су апсолутно маестрални у овоме. Занимљиво ми је то што су они уз представу сазријевали као људи и као глумци. Увијек су је фантастично играли, а она добија неке нивое зрелости кроз године колико је дуго играју. Вечерас гледам и размишљам колико су они заправо искрени, колико говоре шта осјећају, шта мисле, а како смо ми на те неке ствари заборавили, али то је претпостављам неминовност да будемо прихваћени и адаптирамо се окружењу у којем живимо”, навела је Марковић.
“Елинг” је позоришна адаптација норвешког филма кандидованог за награду Оскар 2002. године, по тексту Сајмона Бента. Комад је своју премијеру у Београдском драмском позоришту имао 2007. године, у режији Марка Манојловића, а током протеклих година Пекић и Бандовић су за улоге Елинга и Кјела побрали бројне награде. Превод текста за представу „Елинг“ радила је Невена Пецотић, сценографију Марија Калабић. Костимограф је Лана Цвијановић, са аститенткињом Мирном Илић, инспицијент и суфлер Станислав Младеновић.
На програму 54. Празника мимозе данас су Дани Београда: у пријеподневним часовима организована је Београдска спенза, у подне је отворена изложба о Иву Андрићу у Кући нобеловца на Топлој, а вечерас слиједе још два догађаја – Скадарлијско вече у Градској кафани од 19 часова и концерт дуа Влада и Бајка у Парку мимозе од 20 часова.
Организатори Празника мимозе су Општина Херцег Нови, ЈУК “Херцег-фест” и Туристичка организација Херцег Нови, уз подршку бројних спонзора и пријатеља фестивала.
Више информација о предстојећим програмима наћи ћете на сајту: http://praznikmimoze.com/, као и на друштвеним мрежама фестивала: https://www.facebook.com/praznikmimozehercegnovi и https://www.instagram.com/praznik_mimoze/