info dan ecoscreenХерцегновска НВО “EkoKulmedia” у оквиру пројекта “Ecoscreen” организовала је Инфо дан како би подстакла грађане да се активније укључе у рјешавање еколошких проблема у граду.

 Службеници Комуналне полиције и инспекције присутним су појаснили начин на који могу да пријаве нелегалне депоније отпада, али и свако друго ремећење комуналног реда.

“Овакво дјеловање је и један од начина да се изврши притисак на надлежне институције да реагују на упозорења грађана како би град, ривијера и залеђе били чистији и тако примјернији за живот. Мислимо да је добра информисаност предуслов за то”, рекла је координаторка пројекта “Ecoscreen” Славица Косић.

Она је навела да кроз пројекат Ecoscreen упозоравају на неке од такозваних црних еколошких тачака – као што су нелегалне депоније отпада, загађење од буке, нечисти водотоци и море.

“Ми смо, врло намјерно, одабрали да наш Инфо дан буде овдје испред некадашњег Млијечног ресторана у чијем дворишту су рушевине Љетне баште и нелегална депонија.Слично је и у бившим хотелима Рудник, као и Топола, Игало и мотел Савина- који су у власништву компаније Вектра Бока која у нашем граду не ради иако има велики број туристичких и угоститељских објеката”, истакла је Косић.

Комунални полицајац Слободан Вукашиновић и комунални инспектор Гаврило Вицо су упознали грађане са надлежностима и процедурама у пријави нарушавања животне средине. Напоменули су и да је само осам комуналних полицајаца ангажовано у контролама, што им отежава дјеловање.

“У посљедње двије године поднесено је око 100 пријава из ове области, а укупно је било око 180 предмета. Грађани су се највише жалили на буку. Када је ријеч о депонијама отпада ми можемо да реагујемо ако се оно налази на јавној површини, а ако је на приватној парцели прослијеђујемо комуналној инспекцији”, истакао је Вукашиновић.

“Можемо исписати прекшај, па је за правна лица прилично висока казна 500 и 500 еура за одговорно лице. За физичка лица зависи, по општинској одлуци казна је 30 еура, а по закону о комуналним дјелатностима казне су око 500 еура, а за правна по неколико хиљада еура” рекао је комунални инспектор Вицо.

Све неправилности се могу пријавити на 19800.

НВО “EkoKulMedia” имплементира пројекат “Ecoscreen” у склопу „Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану 2 – ReLOaD2”. Програм финансира Европска унија, а спроводи Програм Уједињених нација за развој. У Црној Гори се ReLOaD2 реализује у партнерству са 15 локалних самоуправа међу којима су Херцег Нови, Тиват, Котор и Будва, које чине кластер „Coastal Mates”.

Олга Пејовић из општинског Секретаријата за културу и образовање истакла је да је општи циљ ”ReLOaD2” јачање партиципативних демократија и процеса интеграција у ЕУ на Западном Балкану, и то оснаживањем невладиног сектора и младих кроз активно учешће у доношењу одлука и стимулисањем правног и финансијског окружења за невладине организације.

Активисти НВО “EkoKulMedia” дијелили су грађанима флајере и упућивали их како да што ефикасније дјелују у случају нарушавања животне средине, посебно уклањању дивљих депонија.

logoTO