NSL181022У оквиру програма у част Дана општине Херцег Нови, синоћ је у Градској библиотеци и читаоници одржана промоција нове књиге Михајла Пантића „Ниједна од седам“.

Пантићеве приче говоре о свакодневним јунацима, људима са маргине и о љубави, која је главна тема његовог опуса. Збирку која је објављена ове године у издању „Архипелага“ замислио је као својеврсну замку, која у себи крије и још два енигматична разумијевања броја седам, а читаоцима препушта иницијативу да их сами открију.
„Писање није једнодимензионално, књижевност је умјетност посредовања. Књижевност она можда више говори посредно, она више сугерише, а новине или медији нам говоре једнодимензионално. Мислим да свака књига мора да садржи неку своју малу тајну, или можда већу, коју сам читалац мора до извјесне мјере да дешифрује, тако да вам нећу рећи на који се све начин симболика броја седам користи у овој књизи“, казао је аутор.
Biblioteka181022Пантић о љубави пише полазећи од идеје да она има бројне дефиниције и одређења, а подстакнут оним о чему размишља цијелог живота. Он истиче: „То је већ и питање човјекове природе – ја имам тезу, потврђену искуством, да се карактер увијек преслика у текст. Без обзира на то што су модерна тумачења књижевности некако одвојила текст од аутора, та веза никада не може бити брутално прекинута, она увијек постоји, јер да не постоји ми бисмо разговарали о текстовима, а не о Андрићу, Шекспиру, Селимовићу и свима другима који су нам битни. Текст је продукт једног непоновљивог, даровитог, надахнутог духа у сваком случају“.
Захваљујући се Херцег Новом на гостопримству, Пантић је рекао да у Боку долази годинама и осјећа се овдје као у своме крају.
Програм у част обиљежавања Дана општине Херцег Нови, 28. октобра, биће настављен сјутра, 19. октобра концертом професора Музичке школе, у сали школе на Тргу Мића Павловића, од 19 часова.

logoTO