nASAKT13022023

“Родна равноправност и економско оснаживање жена” назив је пројекта који НВО Маре Маре спроводи у Херцег-Новом у оквиру програма “ОЦД у Црној Гори – од основних услуга до обликовања политика – M’BASE“.

Кроз обуке (радионице златовеза) и   тренинге на тему женског предузетништва и покретања сопственог бизниса , циљ је унаприједити родну равноправност у Херцег-Новом, кроз економско оснаживање жена, а посебно жена које представљају рањиве категорије становништва.

Група од 10 до 15 жена  које су  жртве насиља, дјевојке без родитељског старања, Ромкиње, незапослене жене, самохране мајке, жене са инвалидитетом, жене из руралних подручја, ОЦД  кроз радионице биће обучено за занат техником црногорског златовеза - ошвице, те економски оснажено да покрене сопствени бизнис.

Учеснице пројекта ће се током тренинга упознати и са основним појмовима предузетништва, коју идеју реализовати, одакле наћи новац и шта је све потребно да би бизнис започео, како га планирати и органозовати, како водити књиге и обезбједити тржиште.

13022023AKTТоком трајања пројекта биће успостављена сарадња између кључних друштвених актера на територији општине Херцег-Нови ( локална самоуправа, културне институције, медији, приватни сецтор) како би се пружила подршка женама у остваривању права на економску самосталност и равноправност.

Успјешне учеснице на крају пројекта добиће сертификате и прилику да на изложби и донаторској изложби представе њихове радове настале у радионицама златовеза.

Уз квалитетну обуку, те подршку кључних локалних актера и медија, пројекат ће, увјерени смо,  имати утицај на будуће оснаживање жена као циљне групе пројекта, а уједно ће доприњети јачању свијести цјелокупног друштва о потреби смањења родне неравноправности, а посебно на потребу побољшања положаја жена које долазе из рањивих категорија становништва .

Пројекат траје седам мјесеци и доприњеће већој заштити људских права и слобода у Црној Гори, а прије свега права маргинализованих група.

Пројекат  “Родна равноправност и економско оснаживање жена”  је подржан је кроз програм „ОЦД у Црној Гори – од основних услуга до обликовања политика – M’BASE“ који спроводе Центар за грађанско образовање (ЦГО), Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), Центар за заштиту и проучавање птица Црне Горе (ЦЗИП) и Политикон мрежа. Пројекат финансира Европска унија, а кофинансира Министарство јавне управе.

Ставови изњети у саопштењу искључива су  одговорност НВО Маре Маре и не одражавају  нужно ставове ЦГО-а, Европске уније или Министарства јавне управе.

logoTO