ZgradaNSL170424Представници Општине Херцег Нови, Министарства рада и социјалног старања и организације HELP, данас су положили камен темељац за изградњу зграде у Немилој у којој ће бити шест станова за расељена и социјално угрожена лица.

Тиме ће бити настављен веома успјешан Регионални стамбени програм по којем је до сада збринуто 25 породица у нашем граду.
Сарађујући на темељима повјерења и уважавања, пожртвованог рада и професионализма, водећи се принципима хуманости и солидарности, акценат је стављен на ријешавање стамбених питања за најугроженије категорије друштва, истакла је министарка Наида Нишић.
„Херцег Нови је по томе увјек предњачио у претходном периоду, а да је тако свједочи и повод данашњег окупљања. Изградња шест станова чија укупна вриједност пројекта износи око 500 хиљада еура представља потврду да смо са ријечи прешли на дјела и да малим корацима можемо направити велика дјела“, казала је министарка Нишић.
Додала је да добри резултати обавезују на одговоран и посвећен однос који гарантује пожртвованост и пуну интеграцију сваког појединца у друштву, како сада тако и у наредном периоду.
„Поред овог пројекта, захваљујући доброј сарадњи са Општином Херцег Нови, обезбијеђена су трајна и одржива стамбена рјешења за 25 породица у оквиру Регионалног стамбеног програма, а у току је и изградња објекта за индивидуално становање“, истакла је министарка Нишић и исказала спремност за нове иницијативе базиране на наученим лекцијама и позитивним искуствима.
Досадашња успјешна сарадња са Министарством рада и социјалног старања и организацијом HELP добар је примјер заједничког дјеловања локалног и државног нивоа, као и међународних организација и доказ да је могуће наћи квалитетно рјешење ако за тим има воље и спремности за рад.
„Мислим да не постоји ништа тако велико и значајно као обезбиједити кров над главом породицама које су свој дом изгубиле због ратних дешавања, или нису у прлици да га саграде упркос преданом труду и раду. Општина Херцег Нови се, по овом питању, већ дужи низ година показала као веома друштвено одговорна локална самоуправа.Кроз најновији пројекат, сходно меморандуму о сарадњи од септембра прошле године, у згради чија градња почиње биће мјеста за двије расељене породице и четири породице које су до сада биле смјештене у трошним баракама у Бајковини. У оваквим ситуацијама тешко је рећи да је некоме било важније или хитније додијелити стан, али смо сви били свједоци преке потребе да се нађе рјешење за породице које су живјеле у овим баракама“, казао је предсједник Катић.
Како је казао, у овом тренутку се граде још двије куће за индивидуално становање, а у плану су још двије.
„Сасвим сигурно да овдје нећемо стати јер је наш циљ да помогнемо свима којима је наша помоћ потребна. Наравно, мисија локалне самоуправе је обезбиједити боље услове живота свим грађанима и Херцег Нови учинити престижном туристичком дестинацијом, градом који заслужује водеће мјесто у држави. За то су нам потребни задовољни и оснажени грађани што је основ да свима њима пружимо подршку“, казао је предсједник Катић и поручио партнерима на пројекту да је Општина Херцег Нови вољна да настави истим правцем и започне нове пројекте.
Директорица HELP-а за Црну Гору, Дијана Анђелић истакла је задовољство почетком конкретне реализације пројекта којем је претходило више мјесеци заједничког рада на техничким припремама.
„Драго ми је што смо још једном ваши партнери да у оквиру наше мисије HELP помогнемо и допринесемо бољој интеграцији свих рањивих категорија у општини Херцег Нови као и у цијелој Црној Гори. Надам се да ће се сарадња на овом пројекту показати квалитетном и добром као и до сада и да ће овај пројекат бити платформа за наставак сарадње у будућности“, истакла је Анђелић. 

Свечаном догађају присуствовали су и потпредсједник Општине Херцег Нови, Мирко Мустур, секретарка за локалну самоуправу ОХН, Весна Самарџић, посланик Јован Суботић, директор Агенције за изградњу и развој ХН, Александар Ковачевић, те представници HELP-а - координатор за регион Andreas Obermüller, представница за регион Julia Bruckner и шефица регионалне канцеларије за Европу, Маша Бубањ.