nas20062024

Дан отворених врата пројекта "Свако дијете је важно - подршка хранитељским породицама, дјеци у хранитељским породицама и породицама у ризику у Никшићу и Херцег-Новом" одржан је данас у фоајеу Дворане Парк. Пројекат заједнички реализују невладина удружења Импулс из Никшића и Центар за подршку локалног и регионалног развоја из Херцег-Новог, а у сарадњи са Центром за социјални рад Херцег Нови и Секретаријатом за локалну самоуправу Општине Херцег-Нови.

Пројекат је започео у децембру прошле године и реализоваће се 18 мјесеци. Из Центра за подршку локалног и регионалног развоја оговорили су на позив НВУ Импулс за партнерство у пројекту који је подржала Европска унија кроз програм социјалне инклузије којим координира Министарство рада и социјалног старања, уз кофинансирање Министарства јавне управе.

Предсједница НВО Бранка Мрачевић истакла је да је оквиру ове кампање урађен велики број видео порука познатих личности из Црне Горе из свијета музике, спорта и културе, те посебну захвалност упутила Јавном сервису Радио Телевизија Херцег-Нови који ће видео спотове емитовати у оквиру програма, без накнаде.

Основни циљ је подићи свијест јавности о важности хранитељства за дјецу и повећати број хранитељских породица у Црној Гори, истакла је социјална радница НВУ Импулс, Марина Докнић.

„Прва активност у оквиру пројекта била је организација и акредитација обуке за хранитељство која је намијењена стручним радницима. Акредитацију је издао Завод за социјалну и дјечију заштиту, а обуку је завршило 15 стручних радника центара за социјални рад и оних који су запослени код пружалаца услуге. Они су оспособљени да пружају подршку и обучавају хранитеље“, казала је Докнић и најавила да је наредни корак оснивање лиценцираног савјетовалишта.

Према ријечима директорице Центра за социјални рад Херцег-Нови, Биљане Димић, примарни облик заштите дјеце без родитељског старања је хранитељство, а посебан акценат по овом питању стављен је 2012. године, када је уз подршку УНИЦЕФ-а донесена Стратегија за развој хранитељства у Црној Гори, која је и донијела одређене резултате:

„У Дому за незбринуту дјецу је 2010. године било око 170 дјеце, а данас их је испод 90, што се сматра великим успјехом. Центар за социјални рад Херцег-Нови има четири хранитељске породице, двије су сродничке и двије несродничке. У хранитељским породицама смјештено је шесторо дјеце са територије наше општине. Потреба за повећањем броја хранитељских породица је предуслов за квалитетну бригу, раст и развој дјеце без родитељског старања. Потребно је развијати свијест о значају хранитељских породица, значају које породица има за психофизички развој дјетета, формирање његове личности, социјални развој и ментално здравље“, нагласила је Димић.

Секретарка за локалну самоуправу, Весна Самарџић похвалила је што је препознат значај овакве проблематике и жеља да се кроз пројекат помогне рад са рањивим категоријама друштва. Сматра, како је додала, да никада није довољно приче о важности и значају хранитељства, те да је увијек пожељно оформити нови сервис подршке који помаже збрињавању и инклузији дјеце.

„Без обзира о којем облику се ради, хранитељство је хуман, пожељан и потребан облик старања о дјетету које му пружа топлину породичног дома, а уз подршку државе. Према подацима с почетка године, у Црној Гори преко 350 дјеце је у хранитељским породицама. Већ дуже вријеме у Дјечијем дому Младост у нашем граду имамо готово попуњене капацитете. Све су то чињенице које потврђују да бисмо можда могли имати још више хранитељских породица на нивоу државе и још срећнију и безбједнију будућност дјеце којима је потребна повећана брига, стандардни, ургентни или привремени смјештај“, истакла је секретарка Самарџић.

Општина Херцег-Нови се труди да, кроз различите сервисе, пружи максималну подршку која јој је дозвољена законским оквирима.

„Међутим, не постоји законски оквир да ограничи бригу или љубав коју смо спремни да подијелимо и пружимо дјеци, зато наша емпатија иде корак даље. То нас увијек радује, посебно када за узврат добијемо макар иједно срећно дјечије лице или када обезбиједимо једну породицу. Залажемо се да мијењамо ствари на боље, да утичемо до државног нивоа да се преиначе одредбе које у пракси не чине добро корисницима, заговарамо формирање корисних сервиса подршке и трудимо се да максимално подржимо све аспекте социјалне и дјечије заштите наших грађана“, казала је секретарка Самарџић и додала да „бити дио нечије среће, омогућити му да спозна мирнији, испуњенији, другачији свијет, није само успјех у струци и послу, већ оно што им свима даје истинску сатисфакцију и чини их племенитијим“.

Дужи низ година у Никшићу ради савјетовалиште за жртве породичног насиља и дјецу која су у ризику од насиља, казала је психолог НВУ Импулс, Александра Никчевић. На бази великог искуства наставиће рад и у Савјетовалишту овог пројекта којим ће обухватити 30 породица у Никшићу и Херцег-Новом.

„То су биолошке породице у којима је идентификована могућност да се угрози развој дјетета због високог ризика који подразумијевају алкохолизам, наркоманију, насиље што узрокује запостављеност дјетета јер је велики проценат социо-економских фактора који утичу на дијете. Осим биолошких, биће укључене и хранитељске породице са којима ћемо радити на томе како да прилагоде себе и простор новим члановима који ће доћи и тражити помоћ јер говоримо о дјеци која не разумију читав концепт ситуације која се дешава, која су под траумом. Хранитељска породица треба да им омогући услове за здрав развој и повратак својим породицама када то буде могуће. Уз то, не прекида се контакт са биолошким породицама и онда можете сагледати колико је велики задатак на хранитељским породицама“, казала је Никчевић и додала да ће посебну пажњу посветити раду са дјецом како би веома тешко стање доживљене трауме прихватили на најбољи начин.

Савјетовалиште за бесплатну психолошку подршку и савјетовања за хранитељске породице и породице у ризику радиће у Херцег-Новом у канцеларијама ЦеП-а на адреси Степениште 28. октобра број 5, на првом спрату.