nas23062022

Нова рампа за особе са инвалидитетом постављена је у Игалу, на плажи испод Титове виле. Ради се о монтажној рампи од нерђајућег челика, која ће олакшати силазак у море лицима слабије покретљивости. 

Рампа је постављена у сарадњи Општине Херцег-Нови, Агенције за изградњу и развој града и НВО „Нова шанса у Новом“, а пројекат постављања нових спустних рампи ове невладине организације подржало је и Министарство екологије, просторног планирања и урбанизма.

Секретар за локалну самоуправу, Жељко Бајчета истакао је задовољство оствареном сарадњом и чињеницом да су претходно договорене активности реализоване на једној од најфреквентнијих локација, у непосредној близини Института „Др Симо Милошевић“. Додао је и да је тренутно у припреми пројектна документација за изградњу трајне рампе на локацији у Мељинама.

Он је овом приликом подсјетио да је Општина Херцег-Нови буџетом за ову годину опредијелила 30 хиљада еура за побољшање квалитета живота лица са инвалидитетом, од чега ће значајна средства бити издвојена за изградњу рампи.

Према ријечима Весне Одаловић из НВО „Нова шанса у Новом“, претходна рампа је била потпуно без функције, док је нова урађена по свим стандардима како би особе са инвалидитетом коначно имале прилагођен приступ мору без помоћи асистента.

Већ је урађено идејно рјешење трајне рампе у Мељинама, а након завршетка одређених процедура у Јавном предузећу за управљање морским добром услиједиће главни пројекат, а потом и извођење радова, најавио је Ранко Ковачевић из Агенције за изградњу и развој Херцег-Новог.