00skupstinaoHNРодитељи свих беба рођених убудуће у Херцег Новом добиће увећану накнаду за новорођенчад која сада износи 500 еура, умјесто досадашњих 100. Такође, Општина је накнаду за рођење близанаца увећала са 1.000 на 2.000 еура, док је накнада за тројке увећана на 5.000 еура, умјесто досадашњих 2.000.

Одлуку о томе донијели су одборници Скупштине општине Херцег Нови на јучерашњој, XII редовној сједници локалног парламента, усвајањем Предлога Одлуке о измјенама Одлуке о правима и услугама из социјалне и дјечије заштите.
Новчана накнада за новорођено дијете је поклон који Општина обезбјеђује као стимулативну мјеру за родитеље. Повећање накнаде за свако новорођено дијете, близанце и тројке представља подршку ширењу породице, те наставак одговорне социјалне политике која је усмјерена на повећање наталитета у Херцег Новом.
У складу са Одлуком о правима и услугама из социјалне и дјечије заштите, право на новчану накнаду за новорођено дијете може остварити један од родитеља, усвојилац, старатељ, хранитељ или лице коме је дијете повјерено на његу, старање и васпитање, и то под следећим условима: да подносилац захтјева има пријављено пребивалиште или одобрено стално настањење у општини Херцег Нови у трајању од најмање двије године непрекидно прије рођења дјетета за које се остварује наведено право, да новорођено дијете има пријављено пребивалиште или одобрено стално настањење у општини Херцег Нови и да то право није остварено у другој општини у Црној Гори. Право на новчану накнаду за новорођено дијете може се остварити до навршене године дана дјетета.