Nas24072024Херцегновско предузеће Чистоћа набавило је нови камион чиме су рјешили проблем прикупљања отпада у уским улицама. Возило вриједности 72 000 еура купљено је из сопствених средстава.

Возни парк овог предузећа у Сервисној зони, данас су обишли предсједник Општине Херцег-Нови, Стеван Катић, секретар за комуналне дјелатности, Василије Сеферовић и директор Чистоће, Александар Шкобаљ.

Уз велики напор и труд који свакодневно улажу, предузеће је доказало да је носилац комуналних дјелатности у општини Херцег-Нови, посебно у љетњим мјесецима када се количина отпада утростручи.

„Податак да наше предузеће сада располаже са око 35 возила представља рекордан број у односу на претходне године и мислим да од оснивања никада није била боља ситуација у Чистоћи, а то истичу и запослени. Желим да одам поштовање и признање запосленима у Чистоћи, посебно радној снази која је даноноћно на терену јер мислим да одрађују свој посао на изузетно добар и квалитетан начин. Користим прилику и да позовем грађане да одлажу отпад у складу са прописима и временом које је за то назначено јер заиста сви морамо повести рачуна о нашем граду и свим овим људима који улажу огроман напор да град буде чист. Драго ми је што је сваке године оцјена туриста за чистоћу града на високом нивоу и вјерујем да ће и овог пута бити тако“, казао је предсједник Катић.

„Чистоћа“ у континуитету улаже у набавку опреме и осавремењавање возног парка како би комплетан систем функционисао како треба, казао је директор Шкобаљ.

„Возило вриједности 72 000 еура без ПДВ-а купљено је из сопствених средстава. Ради се камиону од 10 кубика, за који је надоградњу урадила компанија Техниx из Загреба, половна је шасија, посједује камере, ГПРС и може се пратити из диспечерског центра да ли је посада била на одређеној локацији и покупила отпад. У љетњем периоду имамо велики проблем јер се несавјесни грађани паркирају уз контејнере што нам отежава да приђемо и уклонимо отпад“, казао је директор Шкобаљ и додао да ће ново возило бити коришћено на доњој ривијери, Луштици или неким другим дјеловима града гдје се за тим укаже потреба.

Предузеће „Чистоћа“ у отежаним условима ради веома добар посао, оцјена је секретара за комуналне дјелатности Сеферовића.

„Ако знамо да смо 2017. године имали десетак камиона, а сада их имамо преко 30, те да је Чистоћа преузела одржавање депоније, онда можемо да потврдимо да ово предузеће послује на здравим основама и крећемо у активности на побољшању чистоће града, на задовољство грађана и туриста који посјећују наш град“, казао је секретар Сеферовић.

Он је апеловао на грађане и госте да правилно одлажу комунални отпад и тиме допринесу чистоћи града али и олакшају посао радницима који највише времена проводе на јавним површинама на веома високим температурама ваздуха.

„Мале жардињере су само за ситни отпад, а ускоро ће у уским улицама бити постављене и пластичне канте од 200 литара за домаћинства, које ће служити за одлагање комуналног отпада“, казао је Сеферовић.