Spanjola300524NSLМинистарство културе и медија ће радити на активнијем и одговорнијем искоришћавању потенцијала фондове Европске уније за културни и креативни сектор, како би заједно са партнерима убрзали раст и обезбиједили одрживост сектора, што би овај сектор поставило корак испред других.

То је поручила министрка културе и медија др Тамара Вујовић приликом презентације стратешког пројекта South Adriatic Creativity - Креативност на Јужном Јадрану, чији је носилац Министарство културе и медија, а који је финансиран у оквиру ИПА програма Јужни Јадран.
„Зато ће Црна Гора проактивније користити фондове ЕУ за културни и креативни сектор, како би убрзала раст и обезбиједила одрживост сектора, зато ћемо у наредном периоду још активније радити на промоцији свих потенцијала овог сектора и комуникацији спектра могућности за његов развој који може бити додатно подржан сарадњом са партнерима", поручила је Вујовић.
Вујовић је истакла да су међународни фондови и програми кључни алат за постизање одрживог развоја, технолошког напретка, културног развоја, социјалне укључености, еколошке одрживости, те јачање регионалне и глобалне сарадње.
„Поносни смо што ћемо са партнерима из Италије и Албаније у наредне четири године реализовати бројне активности које ће имати за циљ повезивање сектора туризма и културе кроз одрживо улагање у културну инфраструктуру непокретна културна добра, што ће у коначном допринијети развоју сектора креативних индустрија", истакла је Вујовић.
Реализација пројекта SA Creativity наставак је стратешких активности Министарства културе и медија које су усмјерене на стварање инфраструктурних услова за раст и развој сектора културе у циљу промоције креативних потенцијала умјетника и предузетника у култури.
„Ревитализација културног насљеђа и стављање културних добара у контекст одрживе намјене, један су од приоритета у раду нашег Министарства, због тога сам изузетно задовољна што је дио пројектних активности реконструкција и ревитализација тврђаве Шпањола у Херцег Новом која има статус непокретно културно добро и значајне потенцијале за развој и промоцију културног туризма. Реконструкцијом ће ово културно добро бити обновљено заштићено од даљег пропадања и биће коришћено у сврху презентације креативних потенцијала Црне Горе, региона и шире, будући да ће у објекту бити успостављен међународни креативни центар са резиденцијалним капацитетима. Увјерена сам да ћемо након реконструкције и стављања у функцију имати репрезентативан и конкурентан простор који ће служити развоју сектора стваралаштва и креативних индустрија, с посебним фокусом на мала и средња предузећа из ових области", јасна је Вујовић.
Она је подсјетила да је Министарство културе и медија још једном препознато као носилац пројекта вриједног готово пет милиона еура и да је увјерена да ће на крају 2027. године свједочити успјешној реализацији пројекта SA Creativity и инвестиција у све три државе, као и свих осталих активности које ће допринијети повезивању региона и изградњи капацитета свих укључених актера.
Министарка европских послова Маида Горчевић честитала је Министарству културе и медија на прилици да опет буде носилац пројекта вриједног готово 4,8 милиона еура, који се овог пута финансира кроз Interreg ИПА програм Јужни Јадран.
„Вјерујем да су указано повјерење заслужили успјешним управљањем недавно завршеним пројектом 3C, који је реализован у оквиру претходне перспективе Interreg ИПА програма Италија-Албанија-Црна Гора", казала је Горчевић, и најавила да ове седмице очекују расписивање Позива за стандардне пројекте, чија укупна вриједност износи око 38 милиона еура.
Предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић исказао је задовољство што је Херцег Нови кроз овај пројекат добио подршку и шансу да, уз очување вриједног историјског споменика из 16. вијека, култури да нову димензију.
„Херцег Нови је град културе у којем је одувијек присутан шарм умјетности кроз коју се живи и којој се посвећује велика пажња. Подједнако смо поносни на тај сегмент као и на веома богато културно историјско наслијеђе међу којима се издвајају фортификациони објекти. Због тога нам је од пресудне важности могућност да древну тврђаву Шпањолу обновимо и у њој оспособимо међународни креативни, умјетнички центар. Радује нас што ћемо младим умјетницима створити услове да искажу умјеће и таленат, афирмисаним умјетницима да прикажу знање и вјештине, а свима који дођу понудити мјесто сусрета умјетности, дружења, креативности“, казао је Катић и истакао да су овакви пројекти без премца јер је умјетност покретач развоја друштва, а култура темељ народа и града.

Кјара Кампаниле, је испред Заједничког секретаријата програма Јужни Јадран нагласила важност свих стратешких пројеката које ће у наредном периоду спроводити институције из Италије, Албаније и Црне Горе, посебно акцентујући њихову важност за заједницу и све укључене државе.
Директорица НТО ЦГ, др Ана Трипковић-Марковић, истакла је да се значај културе у туризму не може прецијенити, као ни значај туризма за Црну Гору. Према њеним ријечима, култура је одувијек била, а са годинама постаје и све више, један од најважнијих фактора који утичу на туристу да одабере неку земљу за своју сљедећу дестинацију.
Саопштила је да најновији подаци из Истраживања гостију за 2023. годину указују на истакнут значај културних искустава за туристе. "Истраживање је показало да су љубитељи културних догађаја у Црној Гори веома задовољни локалним фестивалима, представама, концертима, посјетама музејима, галеријама и изложбама”, казала је Трипковић-Марковић.
Она је закључила да пројекат SA Creativity представља значајан корак ка унапређењу туризма у Црној Гори, истиче његову преданост у промовисању одрживих прекограничних развојних путева, фокусирајући се на дигиталну и зелену транзицију у туристичком сектору.
Милена Ражнатовић, самостална савјетница у Министарству културе и медија, представила је активности пројекта SA Creativity који ће до краја 2027. године спроводити Министарство културе и медија са партнерима из регија Пуља и Молизе из Италије, Министарством туризма и животне средине Републике Албаније и Националном туристичком организацијом Црне Горе.
Очекивани резултат пројекта биће повезивање сектора културе и туризма у три државе кроз заједничку стратегију за промоцију културних, туристичких и креативних потенцијала.