Manifestacija030624NSLФинални програм кампање „Њен свијет њена правила“, у организацији Кошаркашког савеза Црне Горе, одржан је у Портоновом уз подршку Општине Херцег Нови и Секретаријата за друштвене дјелатности и међународну сарадњу.

Планетарна кампања одвија се већ неколико година под окриљем ФИБА, а слични програми одржани су и у другим црногорским градовима са истим циљем - подршка дјевојчицама, младим кошаркашицама и промоција спорта као здравог стила живота.
У програму је учествовало око 250 младих кошаркашица из више црногорских клубова, а манифестацију су показним тренинзима отвориле чланице ЖКК Приморје из Херцег Новог.
Предсједница КСЦГ Јелена Дубљевић казала је да је радује колико је дјевојчица укључено у кошарку и истакла да је циљ презентација женске кошарке и ширење свијести о њој у Црној Гори.
„Овај пројекат постоји већ неколико година, али га нисмо радили на овакав начин. Обилазили смо градове по земљи, ширили свијест људи о женској кошарци, моја идеја је била да баш овдје окупим велики број дјевојчица“, казала је Дубљевић и додала да би било још клубова, али да због финансија и других проблема одзив није какав би вољела да јесте.
Подршку пројекту популаризације женске кошарке спремно је да пружи и Министарство просвете, науке и иновација, казала је министарка Анђела Јакшић Стојановић и истакла да спорт пружа сјајну прилику за физички, ментални и социјални развој дјетета, те да код дјеце треба развијати интересовање и љубав према спорту од најранијег узраста.
„Надамо се да ћемо сви заједно у будућности подстаћи што више дјевојчица да се баве овим дивним спортом. Става сам да као друштво треба да пружимо пуну подршку свим дјевојчицама подједнако као и дјечацима. Досадашњи резултати и признања показују да су управо црногорске спортисткиње понос наше државе и да су успјеле у бројним спортовима. Надам се да ћете управо ви, које сте овдје присутне, једнога дана, на најљепши начин представљати ову државу и да ћете нам донијети бројна признања у будућности“, казала је Јакшић Стојановић.
Предсједник Општине Стеван Катић изразио је задовољство што се завршница кампање одржава у Херцег Новом, Европском граду спорта 2024 и граду бројних олимпијаца.
„Мислим да у Херцег Новом имате сјајан примјер одличног рада са кошаркашицама, од школе кошарке до сениорске екипе. Можемо се похвалити да су многе од њих чланице различитих узрасних категорија црногорске репрезентације, да су у самом врху табела домаћег првенства, али и различитих међународних турнира. Сви они имају базу у ЖКК Приморје и ЖКК Херцег Нови. Трудимо се да спорт у Херцег Новом развијамо тако да он даје једнаке могућности, права и одговорности женама и мушкарцима, на свим нивоима, од основног до елитног, од терена за игру до администрације и руководећег тијела спортске организације. Радује нас податак да је у нашем граду око 1 000 активних спортисткиња што је око 30% укупно активних херцегновских спортиста“, казао је Катић.

Програму „Њен свијет, њена правила“ присуствовали су и министарка рада и социјалног старања Наида Нишић, представници Министарства спорта и Црногорског олимпијског комитета, комесарка женске лиге и руководитељка овог пројекта Мирјана Секулић, секретарка за друштвене дјелатности и међународну сарадњу ОХН Мила Петијевић са сарадницима, чланица УО КСЦГ и предсједница ЖКК Приморје Жељка Ратковић, црногорске кошаркашке репрезентативке и бројни љубитељи игре под обручима.
Фото: КСЦГ