PredavanjeNSL040624Едукативно предавање о превенцији и лијечењу карцинома дојке, у оквиру кампање „Док си на вријеме“ у организацији Аура медије и подршку Секретаријата за друштвене дјелатности и међународну сарадњу Општине Херцег Нови, данас је одржано у великој скупштинској сали.

Колико је важно едуковати јавност и посветити се превенцији потврђује податак да је чак 90 одсто рано откривених карцинома изљечиво јер, како је и истакнуто данас „Док си на вријеме, вријеме је на твојој страни”.
Потпредсједник Општине, Мирко Мустур поздравио је учеснице и публику захваливши организаторима што су Херцег Нови уврстили у важну и значајну кампању, тед а је локална самоуправа врло радо пружила подршку.
„Док си на вријеме - је порука која упозорава и опомиње да је неопходно превентивно дјеловати и спријечити развој болести. Едукацијом и константном причом о превенцији карционома дојке може се подићи свијест грађана колико је важно одговорно водити рачуна о свом здрављу.”, казао је Мустур и истакао да данашњим потписивањем споразума са Аура медијом Општина Херцег Нови добија још једног партнера у даљој едукацији грађанства, уз све оно што Секретаријат за друштвене дјелатности и међународну сарадњу већ ради са ДЗ Херцег Нови и невладиним организацијама које третирају ову тему.
Предавању је присуствовала секретарка за друштвене дјелатности и међународну сарадњу Мила Петијевић са сарадницама, као и представници других локалних служби и предузећа.
Статистички подаци су забрињавајући, чак 450 жена годишње у Црној Гори оболи од карцинома, 1 од четири оболи од карцинома дојке, а свака шеста изгуби битку – чуло се на предавању „Док си на вријеме”. Наша држава је по смртности од овог обољења водећа у Европи, а рано откривање смањује стопу морталитета за чак 50 одсто. 

Што раније схватити важност превенције и контролних прегледа прије појаве првих симптома, циљ је кампање „Док си на вријеме”, казала је радиолошкиња др Ирена Томашевић Вукмировић и истакла да је веома важна едукација запослених у здравству, грађанства, упознавање са нивоима прегледа и савременим методама лијечења.
„Кампања је осмишлејна тако да не буде централизована, већ да се предавања одржавају у континуитету кроз цијелу Црну Гору. Треба апострофирати да преглед мамографом треба започети са 40 година и радити на двије године, а ултразвучне прегледе радити од 25. године”, казала је др Томашевић Вукмировић.
Онколошкиња др Сања Лекић казала је да је онкологија значајно напредовала у лијечењу малигних болести, али без обзира на то увијек су исходи лијечења бољи, ако се болест открије у раном стадијуму.
„Стога је један од циљева наше кампање да осим апострофирања на превенцију апострофирамо и рано откривање болести. Када се појаве симптоми болести, може бити касно, а када на превентивним прегледима откријемо болест онда у тим случајевима можемо да рачунамо на рани стадијум болести који може бити изљечив у 95% случајева”, казала је др Лекић.
Први преглед дјевојака и жена је од изузетне важности јер је болест често неколико година присута у организму, а не даје никакве симптоме.
„Данас карционом дојке јесте болест која чак и у одмаклим стадијумима може дуго и добро да се држи под контролом управо захваљујући циљаним биолошким терапијама и имуно терапији. То је нешто што заиста даје могућност нашим пацијентима да живе дуже али и да имају квалитетан живот јер данашња медицина не постматра само дужину већ и квалитет живота”, казала је др Лекић.
Оне су нагласиле да је самопреглед пожељан, али не и довољан јер је за рано откривање потребан клинички и радиолошки преглед. Због тога савјетују једном годишње ултразвучни, а мамографски преглед сваке двије године.
Сопствена искуства са публиком је подијелила Милица Марковић Елек која је говорила о својој борби и побједи, али и тешким тренуцима страха и неизвијесности, те важности да све редовне животне обавезе оставите на час по страни, посветите се сопственом здрављу и одете на превентивни преглед.
Кампања носи снажну поруку упућену сваком појединцу - Док си на вријеме, вријеме је на твојој страни! Кључ здравља држите у својим рукама!